Следвайте ни

МВР разкри новите подли схеми с коронавирус на ало-измамниците

viber icon

Нови подли схеми завъртяха телефонните измамници, възползвайки се от  страха на хората от заразата с коронавирус. ОДМВР-Пловдив оповести някои от начините за извършване на шашми от тарикати, опитващи да измъкнат пари от уплашените граждани. Ето някои от начините за измама:

Получавате обаждане от непознат, който се представя за лекар. Той  твърди, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение.

В друг случай позвънилият може да поиска плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.

Вариант на тази врътка е искането да се даде само капаро за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Във всякакви разновидности все още минава и номерът на измамниците как полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници.

Затова органите на реда съветват: Не давайте пари на непознати по никакъв повод! ИОт МВР информират, че към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин.

Основното правило, което ще ви помогне да се предпазите от измами и престъпни посегателства, е да бъдете информирани и да анализирате достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и да бъде  използвана с цел извършване на престъпление. Ако се съмнявате в това - сигнализирайте на телефон 112, съветват от МВР.

СЪВЕТИ

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112!   Информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи, както и за броя на заразените се публикува на сайта на Министерство на здравеопазването  https://www.mh.government.bg/bg

- Използвайте предимно електронни начини на плащане(банкови карти);

- Не носете в себе си големи парични суми;

- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си;

- Бъдете бдителни по отношение на хранителните продукти, когато пазарувате

- Обръщайте внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

- Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

- Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти, с оглед неправомерно придобиване на данни от тях.

- Подходете разумно и внимателно при предоставянето на информация за лекарствени продукти

- Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение;

- Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписание. уверете се, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

- Имайте предвид, че не всички предпазни маски, облекла и антибактериални гелове са медицински изделия. Такива са само тези, закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

- В случаи на установени завишени цени на предлагани лекарствени продукти и медикаменти, сезирайте компетентните органи – Изпълнителната агенция по лекарствата – /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите – /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти – /НСЦРЛП/, или подайте сигнал на тел.112.

Съвети към представителите на фирмите

- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги депозирайте в банкови институции;

- Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в наличност в търговските обекти;

- Юридически лица, които ще продължат да работят (в частност хранителни магазини и аптеки), и към момента генерират значителен оборот – да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, с оглед недопускане на събиране и пренасяне на големи парични суми;

- В работещи търговски обекти, при необходимост да бъдат наети допълнително лица за осъществяване на охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?