71

Моторист пречи на МВР да разследва катастрофа - твърди, че карал колело

Моторист с возило без табели опита да се измъкне като сложи прът в колелото на полицейското разследване на катастрофа. Сблъсъкът настъпил в карловското село Каравелово. На кръстовище в населеното място се ударили моториста и шофьор на кола. 

Двамата не се разбрали и не било постигнато съгласие за това чия е вината за катастрофата. Тогава шофьорът на колата се обадил на тел. 112 и съобщил за инцидента.  При пристигане на място, полицейските служители разговаряли с него, като той обяснил, че се сблъскали с мотор без регистрационни табели. 

Първоначално между участниците в произшестието било постигнато съгласие за възстановяване на нанесените щети по лекия автомобил. Впоследствие обаче мотористът укрил мотора си, като нямало възможност да се направи оглед и снимков материал. 
Униформените разговаряли с него, но той отказал да каже къде е скрил возилото. Справка показала, че няма и книжка, за да управлява мотора. 

Полицаите му съставили акт за нарушение - че кара без номера. Мотористът го подписал, като вътре направил уточнение - посочил, че карал колело.  Глобата била в размер на 500 лв., като той я обжалвал в съда. В крайна сметка магистратите я отменили, тъй като според тях мотористът е следвало да бъде санкциониран по друг член от Закона за движение по пътищата, касаещ различно нарушение, а именно по чл.123 ал.1 т.3 б.“в“ от ЗДвП, която разпоредба вменява на водача на МПС, участвал в пътнотранспортно произшествие с настъпили материални щети и при липса на съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, задължението без да напуска местопроизшествието, да уведоми съответната служба за контрол на МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълнява дадените му указания.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?