Мъж живее 5 години без пенсия: Преписката му изчезнала в НОИ

Искат му 100 000 лева за получените преди това пари и лихвите. Съдът постанови, че вината не е негова и не трябва да връща нищо

Пета година  Георги Четински от Раковски живее без пенсия. Причината е, че документацията, въз основа на която се е пенсионирал  през 2000 г., е изчезнала от НОИ. Мъжът не е успял да докаже повторно целия си стаж в първоначалния му вид и от него е било изискано да възстанови неправомерно според НОИ получавани средства в размер на 100 000 лв. След 4-5 г. съдебна сага  Върховният административен съд се е произнесъл в негова полза и дългът му е опростен. Заради липсата на документите обаче и недоказания повторно осигурителен стаж към днешна дата не е възстановен статутът му на пенсионер. 

 

За първи път мъжът подал документи за пенсиониране през 1999 г. С решение от 24 април 2000 г. му е отпусната пенсия за прослужено време и старост въз основа на 20 г. 7 месеца и 13 дни трудов стаж от първа категория.

Размерът по онова време бил 127, 96 лв. и той продължил да ги получава с полагащите се добавки и актуализации до 2013 г. Проблемите започнали, когато на 16 април 2013 г. поради липсата на преписката ТП на НОИ поискало от него да представи оригиналните документи, които доказват  трудовия и осигурителния му стаж.  Мъжът твърди, че те не са му били върнати и са останали в Пенсионното. След като не ги представил, почнала проверка от контролните органи на ТП на НОИ - Пловдив.


„Бях привикан в Трето районно. Имаше следовател от Икономическа полиция и три жени от НОИ. Разпитваха ме кога съм пенсиониран. Отговорих, че те трябва да имат документите. Не, казаха, всичко е изчезнало. В папката от 97 стр. нищо няма.  Поискаха ми оригиналните документи, въз основа на които е отпусната пенсията. Но аз ги нямам, защото те не са ми ги върнали. Тогава дори не знаех, че се връщат. Мислех, че остават в досието, и не съм ги дирил ​- разказва Четински. -  Казах по спомен къде съм бил на работа. Но не съм компютър да знам къде от коя до коя дата съм работил. Моят трудов стаж е някъде до 1999 г. Работил съм в „Редки метали”. Там съм категоризиран. Напускал съм, ходих да уча, връщах се, другаде съм работил. Накрая там изкарах категория и на 45 г.  съм пенсиониран”.
В хода на установяване на стажа ТП на НОИ изискало документи от посочените от мъжа работодатели.  Получило потвърждение за  стаж едва 2 г. 7 месеца и 8 дни от първа категория труд, а от трета  - 5 г. 8 месеца и 22 дни. Приравнен по нормативната уредба, това прави общо 10 г. и 24 дни труд от трета категория. 

 


Не е доказан стаж в „Редки метали”. По закон обаче Четински има право на пенсия за прослужено време и старост при възраст 45 г. и трудов стаж 15 г., ако е работил най-малко 7 г. и половина в подземни рудници. Тъй като според събраните наново данни той вече не отговарял на тези условия, шефката на „Пенсионно осигуряване” в ТП на НОИ издала на 8.1.2014 г. разпореждане, с което отменила първата заповед за пенсиониране. Също така отказала да отпусне нов размер на пенсията и постановила „неправилно изплатените суми заедно с лихвата да се съберат като недобросъвестно получени”. Така от 1 февруари 2014 г. Четински спрял да получава пенсия и това продължава до днес.

 

„Изкараха ме незаконно пенсиониран. Как може Галина Димова, която е подписала пенсионното решение през 2000 г., след 14 г.  да подпише нова заповед, с която сама обявява първата си за незаконна?”, пита мъжът.  От него поискали да възстанови около 47-48 хил. лв., които с лихвите станали около 100 000 лв.
 От този момент  той започнал с жалбите и делата. Вече пета година обикаля инстанции и съдебни зали. Последното решение на Върховния административен съд от 25. 9. 2017 г. е в полза  на Четински. Според него „Безспорен факт е поставеното Разпореждане №190/24.04.2000 г., с което на касатора е отпусната пенсия за изслужено време и старост. Ако пенсионните органи са считали, че не са били налице предпоставките за отпускане на пенсия в даден размер, то е следвало да не уважат направеното искане и техните пропуски не могат да се вменят във вина на касатора,  още повече да му причинят вреда, при положение че осигурителните органи не са доказали недобросъвестността му при получаване на сумите за пенсии.”

Тези дни мъжът получил писмо от управителя на НОИ Ивайло Иванов, че поради влязлото в сила окончателно съдебно решение отпада задължението да възстановява парите, не са предприети стъпки за принудително събиране и дългът е заличен. НОИ платило и 1000 лв. за разноските му за адвокат, както постановил ВАС. 

Сега те да ми върнат 55 бона!

„Не дължа нищо, но и не ми дават пенсия от февруари 2014 г. Тогава е била 603,51 лв. Сега трябва да е около 690 лв. Значи НОИ ми дължи 39 000 лв. без лихвите, а с тях - към 55 000 лв. Аз съм наред да водя дело за тези пари -  казва Четински.  - Искам да ми върнат това, което съм загубил за 5 г. Да ми се възстанови статуквото на пенсионер, защото се доказа, че не съм виновен. Ще съдя и държавата в Страсбург." Мъжът твърди, че е пръснал 4000 лв. по адвокати. „Отделно ми разбиха нервната система. Не мога да спя. Кръвното ми играе. Как и кого да съдя за здравословното си състояние?”, пита мъжът. Откакто е  без пенсия, се чуди какво да подхване. Работил като главен готвач и учител по сладкарство, от 9 месеца е безработен. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?