Следвайте ни

Менду пред съда: Тук съм заради завист, не съм взимал лихви, храни куче, да те лае

viber icon

„Всички, на които съм давал заеми, са ми приятели. Не съм взимал лихви. Тук съм заради завист. Помагал съм на много хора.  Хранил съм ги и имам клипове. Жена ми по 24 часа пържеше и готвеше, а сега стана "храни куче, да те лае".

И за колите не съм взимал лихви. Не може да храниш някого, а той да те ликвидира. Искам вкъщи и при семейството си“. Това заяви пред Окръжния съд в Пловдив ромският бос Стефан Асенов – Менду, арестуван при зрелищна акция преди дни в Аджисан махала.

Срещу него са повдигнати обвинения за лихварство, пране на пари, укриване на налози и предоставяне на помещения за сексуални услуги.  Според прокуратурата той притежава 15 имота и 60 луксозни коли и дори е изнесъл огромни суми в чужбина.

Стефан разказа пред съда, че се прехранва сам от 7-годишна възраст, работил е като баничар и златар през годините. 

До миналата  Менду редовно си плащал данъците, което било ясно и видно от подаваните от него всяка година данъчни декларации. Само тази година не бил се справил, заради противоепидемичните мерки в страната, обясни в съдебната зала адвокатът му Атанас Атанасов.

Юристът изтъкна също, че Стефан живее на семейни начала с другата обвиняема – Катя Симеонова, вече повече от 30 години, имат 3 деца и се грижат изключително добре за тях. В хода на делото стана ясно още, че Менду преминал успешно няколко ревизии от Икономическа полиция, които не са установили нарушения.

Константин Давчев, който е адвокат на третия обвиняем - по-малкия брат на Менду – Антон Асенов, акцентира върху влошеното здравословно състояние на клиента си и върху факта, че е в ареста вече 96 часа, което е незаконно.

В хода на защитата, адвокатът посочи, че Антон Асенов имал силни болки в областта на щитовидната жлеза от август 2019 година. В началото на март отново е имал подобни оплаквания, но не е постъпил за изследване и лечение заради разразилата се коронавирусна епидемия и забраните, въведени в лечебните заведения. Адвокат Давчев изтъкна също, че е нямало как Антон да знае за деянията на брат му, ако въобще има такива, тъй като не си говорели и не се виждали повече от 5 години.

„Няма нито един разговор помежду им и това е установено“, каза той и допълни, че съпричастност не може да се пришие само защото имат роднинска връзка, в случая – братя. Пред съда обвиняемият Антон Асенов каза, че държи заведение и се издържа чрез него, също, че детето му имало проблеми с надбъбречните жлези и ги очаква ходене по лекари.

Адвокат Щерю Царев, който защитава жената, с която Менду съжителства, каза в съдебната зала, че Катя Симеонова е изключително добра домакиня и полага всички грижи за семейството си. Освен това, тя била неграмотна, като дори не разбирала самото обвинение срещу нея. Знанията й стигали дотолкова, че да се подпише и да си напише името с печатни букви. Адвокат Царев поиска по-лека мярка. Катя се разплака на няколко пъти пред съдията и пожела да се прибере вкъщи.

Въпреки това, както „Марица“ вече писа, съдия Бонев остави в ареста и тримата обвиняеми. Според съда при мярка, различна от задържане под стража, няма опасност тримата обвиняеми да се укрият, но съществува опасност да извършат престъпление. Решението може да се обжалва в тридневен срок, като при последвало обжалване, делото ще се гледа на 2 юни от 10.00 часа.

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Jivko

Jivko

24.05.2020 | 03:07

Курвата къде е сестра му азизе

Отговори
0 0
Опа

Опа

24.05.2020 | 03:04

Сестра му и тя е в схемата на име АЗИЗЕ ВДИГНА МОЩНА СВАДБА СЮНЕТ В НОВОТЕЛ ПЛОВДИВ САМО ВИЩЕ ЗЛАТОТО ОТ КЪДЕ СА ТЕЗИ ДОХОДИ eto i link ot svadbata https://youtu.be/7maWD5biqy4

Отговори
6 2
...

...

24.05.2020 | 03:00

ДО ОРГАНИТЕ МЕНДУ ИМА СЕСТРА НА ИМЕ АЗИЗЕ РАЗПОЛАГА С ЗЛАТО ВЕДНАГА ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И ЗА НЕЯ ТЯ Е ОПАСНА И КРАСИВА

Отговори
1 1
мхм

мхм

23.05.2020 | 21:24

Мазния м.ангал с ръкавици, а гащите не си е сменял сигурно две седмици :)))) Предлагам му да се измие, като ползва сапун от себеподобни. Нагли из.роди...!!!!!

Отговори
5 2
Румен

Румен

23.05.2020 | 19:51

Браво на гяурин прокурор

Отговори
3 3
намръщенЪ

намръщенЪ

23.05.2020 | 17:49

На сапун!

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?