71

Майката на Неди, който загина, но спаси 4 души: Шофьорът ни даде най-тежката присъда - доживотната

Искаме справедлива присъда за човека, който не спря на знак "Стоп" и предизвика смъртта на сина ми Недялко. Това каза пред "Марица" майката на загиналото момче Лили Бакалска. Тя и още 20 души са на мълчалив протест пред сградата на Съдебната палата, с който настояват виновния да си понесе последствията за причинената трагедия. 

Черният ден е 5 май, 2022 г. Тогава шофьорът от Димитровград Иван Иванов карал по бул. "Копривщица", когато на кръстовището с "Шести септември" блъснал движещия се по другия булевард 21-годишен моторист Недялко. Младежът издъхна 7 дни по-късно. 


Семейството му взима решение да дари органите му, като така спасява четирима души. 

"В съдебната зала не показа съжаление и разкаяние. Не призна вината си. Ние сега сме тук, за да търсим справедливост. Не само моя син Неди, а за всички мотористи. Тази война поп пътищата трябва да спре. Трябва, когато човек е сгрешил, когато е предизвикал такава катастрофа, независимо дали със смърт или с тежки телесни повреди, да понесе наказанието си.  Не може да застане пред съда и без капка съжаление да заяви, че не е виновен. Искам душата на Неди да получи покой. Не мога аз да кажа кое е справедлива присъда. Има съд за това", каза майката Лили Бакалска. 

"Моят син продължава да живее. Преди катастрофата гледаше телевизия и изведнъж ми каза: "Мамо, нас мотористите ни имат за донори". Казах му да не говори така. Но той стана сериозен и ми каза: "Ако се случи нещо с мен, бих искал да даря органите си. Защо трябва да гният в земята, когато могат да живеят други хора". Това ми даде уверението да вземе това решение с мъжа ми. В момента четирима живеят втори живот. За нас мъката е безкрайна, но тези хора са живи и щастливи", каза Лили Бакалска. 

Тя коментира, че шофьорът им е дал най-тежката присъда, убивайки детето им - доживотната. 

Бакалска бе категорична, че се говори малко за донорството в България. "Животът е непредсказуем. Всеки трябва да вземе решението дали е готов да спаси живот", посочи тя. 

Бакалска е на мнение, че българите са консервативни и не обичат да говорят за тази тема. "Имаше и съображения на Църквата по този въпрос. Ако Господ не е съгласен с това, щеше ли да позволи да се прави. Аз призовавам хората да се замислят и да говорят за донорството. Да, това е тежка и неприятна тема, но е много важна", подчерта майката на Недялко. 

Протестът подкрепи и Митко, който е един от спасените четирима, благодарение на органите на починалия  Неди. 

"Трудно ми е да говоря в този момент. Но, всеки нормален човек би признал вината си", коментира той по адрес на шофьора. 

Той също е на мнение, че за донорството трябва да се говори усилено. По думите му, има положително развитие по темата през последната една година. През 2023 г. е регистриран рекорд по донорски ситуации, благодарение на които 40 души са живи. 

780 души чакат орган, а хиляди не виждат смисъл да са в листата с чакащи, отбеляза той. 

Митко посочи, че семейство Бакалска, благодарение на които живее втори живот, са светлият пример в България що се касае до донорството. 

"Имам вътрешната отговорност да живея и заради него, заради човекът, който е бил Неди", подчерта Митко. 

В момента в Окръжния съд тече заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов. 


Очаквайте подробности! 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 7 оценки
4.7/5 от 7 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?