71
Следвайте ни

Майка от Пловдив съди парламента след смъртта на 2-годишното й дете

viber icon

Трагедията с 2-годишния Ники, който загина след инцидент в строителен хипермаркет в Пловдив, пак изплува на преден план. Причината - майката съди Народното събрание.

Трагедията се разигра на 12 август 2016-а година. Тогава майката посетила въпросния хипермаркет, в който някои от предлаганите стоки били със значителна тежест и размери. В момент, в който детето не било у нея, то се хванало с ръце за ръба на керамична мивка, вградена в шкаф за баня, в резултат на което мивката се преобръща върху него и му причинява травми, от които после умира.

Сега пловдивчанката обвинява парламента, че не е транспонирал коректно Директива на Европейския парламент от 2001 г. за общата безопасност на продуктите и регламент на Съвета на Европа от 1985 г. за отговорността за вреди, причинени от дефект на стока.

По случая тогава прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост, но то бе прекратено. И Районния и Окръжния съд излизат със становище, че към датата на събитието липсва вътрешно правна нормативна уредба, която да задължава определено лице или лица в търговските обекти да обезопасяват по конкретен начин предлаганата на клиентите стока, относно начина на подредбата и и нейното укрепване. Паралелно с досъдебното производство била извършена проверка в търговския обект и от Инспекцията по труда, която не установила нарушения и на трудовото законодателство.

Почернената майка завежда делото срещу Народното събрание в Окръжния съд. Но с определение от 21 октомври то е прекратено. Спред магистратите искът на майката е недопустим.

Мотивите: делото по случая в хипермаркета е приключило със съдебна спогодба и е получила обезщетение. Според съда майката няма право да търси отново обезщетение независимо под каква форма.

"Изтъкнатите от нея обстоятелства, че с извършеното от ответника некоректно транспониране на двете описани директиви в българския правов ред, се стига до недопустимо ограничаване на обхвата им във вреда на българските потребители и до създаване на предпоставки за лишаване от човешки животи, дори да е така, не я легитимира надлежно в лично качество да осъществява защита на чужди права, каквато, в случай, че се касае до колективен проблем", гласи определението на окръжните магистрати. 

Там пише още, че съдът не споделя виждането на майката, че може да се разгледа иск за присъждане на обезщетение под формата на съдебно разпореждане за "вменяване в задължение" на парламента  "в определен срок да транспонира двете споменати директиви коректно, като отпадне тяхното стеснително тълкуване и се гарантира постигането на заложените с тях цели". 

Решението може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?