49

Маскират райския газ като капсули за сметана с вкус и аромат

Флакончетата с райски газ се оказаха новото топизкушение за подрастващите в Пловдив, а и в цялата страна.

Друсането с подобно вещество може да е изключително опасно и води до пристрастяване, не спират да алармират специалисти. Ниската цена на удоволствието и безпроблемното му закупуване обаче заглушават гласовете им и тласкат тийнейджърите към все по-честата употреба на райски газ. Основният въпрос, който излезе на преден план, е

дали това е безвредна дрога

и въобще може ли да съществува подобно понятие.

Оказа се, че балоните и флаконите, пълни с божествения въздух, замениха изключително бързо нормалните занимания на тийнейджърите. Така вместо 11-годишно дете да учи и да си играе с играчки, подходящи за възрастта му, то посяга към нова опасна игра, която никой не знае как ще свърши. След като в края на юли проблемът с употребата на райски газ стана болезнено актуален, Народното събрание прие ударно на две четения в последния си работен ден забрана за продажбата на райски газ на деца до 18-годишна възраст. Текстовете, предложени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха подкрепени от всички политически сили.

Извънредната законодателна инициатива дойде и след настояване от страна на омбудсмана за спешни мерки. С приетите поправки в Закона за здравето диазотният оксид (райски газ) бе забранен за продажба в магазини и онлайн, включително и пълнители с него. Освен това се забрани употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места. 

Промените предвиждат сериозни наказания за нарушение забраната за продажба.

Глобата за физическите лица е от 800 до 1500 лв.,

а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв. Депутатите приеха и промяна в Закона за закрила на детето, където също се забранява употребата на диазотен оксид от деца.

Вече бившата министърка Корнелия Нинова разпореди засилени проверки на Комисията за защита на потребителите за продажба на райски газ. Само в рамките на три дни бе констатирана продажба на опасното вещество в 11 магазина и 13 сайта, като веднага бяха издадени заповеди за спиране на продажбата. Инспекторите са на терен в цялата страна и най-вече по Черноморието - в магазини за алкохол и цигари, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, магазини за парти стоки и други. Всеизвестен факт е, че тийнейджърите на почивка там си доставят по много от евтиното удоволствие. 

Регионалните дирекции на комисията установиха, че голяма част от продуктите, съдържащи райски газ, са опаковани в кутия с етикет: капсули за сметана с вкус и аромат (различни търговски марки), метални капсули, пълни с N2O или азотен оксид (Е942) за приготвяне на сметана, мусове, кремове със съдържание около 8.2 грама диазотен оксид, показа проверка на "Марица".

А в платформите за онлайн продажби

обявите за този продукт дори се увеличават. 

При проверките на сайтове, които продават райски газ, стана ясно, че три от тях съдържат информация за собствениците и тя е предоставена на Главна дирекция „Контрол на пазара“ за извършване на проверки на място. Останалите десет сайта от тези, за които е установено, че предлагат за продажба опасния продукт, не са обявили кое е лицето, което продава райски газ. Предприе се ход за извършване на контролни поръчки, за да се стигне до анонимните търговци. До платформите OLX и bazar.bg, където продуктът се предлага в изобилие, бяха изпратени писма с искане за предоставяне на информация за всички, които предлагат за продажба райски газ.

Като всяко чудо за три дни обаче темата бързо слезе от пиедестала, особено покрай политическите вълнения и страсти. Райският газ продължава да се продава почти навсякъде, а подрастващите се усъвършенстват в това да си го набавят, независимо дали става по-трудно, или не.

В Пловдив се вдишват средно по 1000 дози на ден

Проверка на "Марица" показа, че кошчетата покрай парковете в града, където вечер се събират младежите, преливат от металните флакончета с диазотен оксид. По непотвърдена информация, на ден в Пловдив се вдишват средно по 1000 дози, което никак не е малко. Запознати твърдят, че малчугани в града не се задоволяват само с един флакон и често използват втори, дори трети, за да се почувстват наистина "в безтегловност". Разтревожени родители сигнализираха до "Марица", че всяка вечер младежи се събират пред блоковете, вдишват от райския газ и стават абсолютно неадекватни. Сигналите са от всички квартали в града, включително и от няколко пловдивски села. Полицията също е запозната с проблема и е нащрек.

Една от историите, които стигнаха до медията ни, гласи, че група младежи почти всяка вечер се събират до Хуманитарната гимназия, като идват добре въоръжени с райски газ. След няколко минути на "друсане" стават неадекватни и неконтролируеми. Граждани твърдят, че са подали сигнал до полицията. 

Според родители трябва да се въведе стриктен контрол в магазините. "Тези флакони се намират на всеки ъгъл и струват около левче. Така учениците дават парите си за закуска за тази опасна игра. Не мога да проумея с какво съзнание магазинерите им продават райски газ. Убедена съм, че много добре знаят за какво го използват и че не го купуват, за да правят торти вкъщи. Тук е работа на полицията и на други компетентни институции да извършват редовни проверки и ако установят, че се продават на малолетни, да има сурови санкции. Такива проверки обаче едва ли се правят, а децата ни продължават да играят тази опасна игра", коментира пловдивчанката Николета, която всяка сутрин вижда десетки празни флакони в кошчетата за боклук и около тях. 

След шума около райския газ обаче магазинерите избягват рисковете и продават продукта само на "редовни клиенти".

Цените паднаха след атаката от политиците

Според производителите и разпространителите на райски газ - той е безвреден и се предлага свободно. След като омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата от деца на райски газ, последва ответна реакция и при онлайн търговците. Цените на патрончето с райски газ паднаха още с цел да реализират повече продажби, преди да настъпят някакви по-драстични промени. Така срещу 30-40 ст. за бройка при взимане на големи количества, и в момента в интернет прелива от обяви за опасния продукт. Средната цена онлайн се движи между 0,60 и 1,20 лв. за един патрон. Има разфасовки по 24, 50, 100, 200, 500, 600, 1200 броя, като съответно най-голямата излиза най-много на сметка. 

Обявите за продажби на райски газ са сред най-търсените. Не се изисква лична карта, за да си закупиш, така че трудностите пред младежите по пътя към удоволствието са сведени до минимум. Експеримент на "Марица" показа, че закупуването е фасулска работа. Репортер си поръча кутия с 50 бройки, като не беше запитан нито за години, нито за какво ще го използва. Пък и всички са запознати с това, че дори и да се иска верификация за възраст, то тя може да бъде премината и от 5-годишно дете.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
свети Петър

свети Петър

06.08.2022 | 15:26

Търговците на този газ искат да ми изядат хляба но, в "Светото писание" ясно иточно е написано че, само и единнственно аз, определям кой е за ада и кой за рая. Търговците пращат всички в рая но, забравят че каквото каже свети Петър, това е.

Отговори
2 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

06.08.2022 | 08:25

ДРОГАТА ВЕ зарибява ставате и РОБИ дрогата не ПРОЩАВА

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?