49

Машора иска 10 бона от прокуратурата за незаконен арест

Тошко Тодоров - Машора от карловското село Столетово е завел иск срещу прокуратурата за незаконното му задържане през септември миналата година. Това съобщи за "Марица" адвокатът му Гънчо Гънчев. Тогава възрастният мъж бе арестуван за втори път. 

На 3 септември миналата година Машора, съпругата му и внучето пътували с кемпера. На случаен принцип бил спрян за рутинна проверка. Служителите на реда установили, че в системата все още е активна европейската заповед за арест на Тодоров. Въпреки обясненията му, че е била отменена от съда, униформените му сложили белезници и го отвели в районното полицейско управление в Китен.

Задържането се оказа втори кошмар за Машора и семейството му. През есента на 2021 г. той бе задържан по подозрение за трафик на мигранти. Причината - кемпер, който продал месеци преди случката, но все още се водил на негово име, бе открит край град Драма. С него били превозвани 28 нелегални мигранти. От гръцка страна поискаха задържането на Машора и екстрадирането му там, за да бъде съден. Според гръцкото правосъдие, мъжът от Столетово трябваше да лежи по 8 години за всеки един заловен мигрант или общо 224 г., което на практика означава доживотна присъда. Така или иначе искането за екстрадиция бе отхвърлено. Машора прекара 9 дни в ареста, след което той и семейството му трепереха вкъщи какво ще решат магистратите. Случаят бързо се разчу из цяла България, а всяко заседание на съда не предшествано от протести в подкрепа на Тодоров. След като всичко приключи, Машора не предполагал, че кошмарът може да се повтори. 

Сега е завел иск към прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за неимуществени вреди в размер на 10 000 лв. за преживения стрес, и за имуществени вреди в размер на 1000 лв., каза адвокатът на Машора - Гънчо Гънчев. "Ние твърдим, че е нарушен принципа "ne bis in idem", който гласи, че никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление", посочи той. 

Заседанието в Районния съд в Карлово е насрочено за 23 февруари. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?