"Марица" разследва: 10 млн. са щетите от липсващите досиета

Една и съща служителка обработвала спорните данни

Около 10 млн. лева са щетите на „Държавно обществено осигуряване” в резултат на изчезването на стотици пенсионни досиета от Териториалното поделение на НОИ в Пловдив. Както „Марица” съобщи, оттам потвърдиха за 240 липсващи преписки, като 116 от собствениците им при опита на ведомството да възстанови данните за стажа им не са успели да го докажат напълно или не е бил в същия вид като при първоначалното им пенсиониране през 2000-2001 г. Затова  НОИ  е настояло да възстановят получавани суми  години назад, които са били начислявани, но за които към днешна дата липсват документите, послужили като основание за това. Размерът им стига до 100 000 лв. на човек с лихвите.

Част от ощетените са завели дела и магистратите са се произнесли, че не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като нямат вина за изгубването на преписките. Така е отменено изискването да върнат парите. При липса на документацията в НОИ обаче те не могат да потвърдят и възстановят наново  статута си, какъвто е бил при първоначалното им пенсиониране. Без вече да дължат пари за минали периоди, нямат право на пенсия оттук нататък или пък имат, но размерът <210> е по-малък.

От своя страна ръководството на ТП на НОИ твърди, че 116-те  от общо 240 пенсионери с липсващи преписки са подвели ведомството относно категория труд и стаж в мини под земята, за да получат по-висок размер на пенсията. Изчезналите преписки са минавали през един и същи контрольор, когото НОИ е дало на прокурор. 

Трудно е да се изчисли точно колко е финансовата щета, тъй като част от сумите са опростени поради давност, а по някои от делата още няма окончателно решение.

Освен случая на Георги Четински от Раковски, от когото е поискано да върне около 100 000 лева, но Върховният административен съд се е произнесъл в негова полза и дългът му е заличен, „Марица” разполага с окончателните съдебни решения по още 4 казуса. Те също са приключили в полза на пенсионерите. Опрощаването на сумите, които НОИ е изискало да се възстановят, само за тези 5 случая, коства около 1,8 млн. от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?