49

Малшанс: Пловдивчанин без книжка за 2 години след успокоителни

Шофьорът е бил пред дилема - възможен положителен тест за наркотици или да плати глоба и да не кара кола 24 месеца

Пловдивски шофьор отнесе 2 бона глоба и лишаване от право да сяда зад волана в рамките на две години. Причината - отказ от тест за употреба на наркотици. Пловдивчанинът бил спрян от полицейски патрул по бул. "Найчо Цанов", в близост до пътен възел "Родопи". Униформен поискал да извърши тест за употреба на наркотични вещества. Шофьорът обаче отказал и се аргументирал. П-рано през деня бил употребил успокоителни - хапчета „Деанксит“ и се опасявал, че тестът може да отчете положителен резултат именно заради медикамента.  Полицаите му издали талон за кръвна проба, но пловдивчанинът отказал и това. 

Последвали съставянето на акт и наказателно постановление.  Шофьорът не оспорил фактите пред съда, но оправдал отказа си да се подложи на изследване било с техническо средство, било с кръвен тест с риска да отчете положителна проба, поради приети успокоителни. Последните пък бил употребил поради изненадваща вест за смъртта на негов сродник, за което е представил и писмено доказателство, а именно копие на препис извлечение от акт за смърт.

"По делото няма спор, че е налице отказ от страна на жалбоподателя да бъде тестван като съображенията му за това са без значение. Те обясняват този отказ, но не го извиняват. Той е могъл да избере дали да „рискува“ положителен резултат от теста и евентуално задържане, като последното не е възможно при кръвна проба, защото резултат от нея излиза след време, или да понесе отговорност за отказа си. В случая е налице втората хипотеза", гласят мотивите на съда. 

Според магистратите затрудненото му емоционално състояние поради загуба на близък сродник, починал същия ден малко преди проверката, не може да бъде прието като смекчаващо обстоятелство. Ако не се е чувствал сигурен, то не е следвало да управлява МПС изобщо, тъй като в противен случай излага на допълнителна опасност участниците в движението и самия себе си, смятат те. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?