Следвайте ни

Луканка към подкупите замазвала очите на инспекторите от ДАИ

В Окръжния съд в Пловдив през уикенда бяха изнесени потресаващи факти за тримата арестувани инспектори от ДАИ-Пловдив при акцията миналата сряда. Те поискаха да излязат под гаранция, но Темида ги остави в ареста. 

 

Пари от 300 до 5000 лева и месни продукти, включително луканки, са искали от фирмите тримата инспектори от ДАИ-Пловдив, арестувани миналата седмица по обвинение  за изнудване и подкуп. Окръжният съд наложи в събота на Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев най-тежката мярка - "задържане  под стража", въпреки твърденията на техните адвокати Стефан Левашки, Ивайло Вражилов и Христо Руменов, че липсват категорични доказателства за престъплението.

Инспекторите, задържани след разследването на Икономическа полиция и ДАНС, бяха доведени в залата с белезници и с надеждата, че ще бъдат пуснати под гаранция. Според окръжния прокурор Георги Гешев обаче с помощта на СРС-та и разпит на свидетели са установени неопровержими факти за изнудване, за които НПК предвижда от 3 до 10 години затвор. Окръжният съдия Екатерина Роглекова беше още по-категорична. Тя посочи, че при проверката, направена от ГД Автомобилна инспекция, е установено прикриване на повече от 10 нарушения в резултат на подкупи. 

 Рушветите били искани, за да не се налагат санкции. Сред изнудваните  фирми са "Мулбул транс", "Транс логис", "Месфууд".  По време на предварителните разпити Стоян Къртев,  собственик на известната месарска фирма "Къртеви", подробно разказал, че е носел 600 лева и торби с месни продукти на един от градските паркинги, за да не му отнемат лиценза за товарни превози. Свидетелката Радосвета Дончева пък споделила, че е била посъветвана от инспекторите да остави 300 лева в тоалетната на ДАИ. Тя сложила парите в кутия от цигари. Според показанията на Димитрийка Трачева инспекторите не харесали малките суми и поискали още.  

Тримата арестувани имат право да обжалват задържането под стража пред Апелативен съд.  

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?