Следвайте ни

Куриоз! Затворник от Пловдив поиска 1000 лв., храната му се развалила

viber icon

Затворник от Пловдив потърси правата си в съда и поиска да му бъдат платени 7000 лв. обезщетение, научи „Марица“.  6000 лв. потърсил заради лоши условия, а останалите 1000 лв.  заради хранителни продукти, закупени от магазина на Затвора в града под тепетата, които са се развалили поради високите температури в килията му.

Задържаният пребивавал в ареста от 8 юни до 21 ноември 2018-а, изтърпявайки мярката „Задържане под стража“. Оплакал се от липсата на минимално необходимите санитарно-хигиенни и битови условия в килията - недостатъчна свободна жилищна площ, липса на постоянен достъп до светлина, вода, санитарен възел, липса на проветрение,  недобро хигиенно състояние на спални принадлежности, липса на условия за раздвижване, недостатъчен престой на открито, както и нарушен график на посещения. Твърди, че претърпял емоционални страдания, неудобства и унижение. 

В крайна сметка магистратите отхвърлили претенцията му за 1000 лв. заради развалената храна, а втората претенция я уважили, но в четворно по-малък размер. На затворника са присъдени 1500 лв. обезщетение за липсата на нормални условия за пребиваване в килията.

„Държавата трябва да осигури на лишеното от свобода лице условия, които са съвместими с уважението към човешкото достойнство, така, че начинът и методът на изпълнение на мярката не го подлагат на стрес и трудности с интензивност, която надминава неизбежното ниво на страданието, свързано със задържането и, че, като се имат предвид практическите нужди на лишаването от свобода, здравето и доброто му състояние са адекватно осигурени“, гласят мотивите на Европейския съд по правата на човека при подобни казуси. 

Присъденото обезщетение е потвърдено и от Административния съд в Пловдив, като решението не подлежи на обжалване. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?