71

Куриоз в Пловдив: Камикадзе на пътя се размина с глоба, полицаите изпуснали срока

Шофьор на ауди, летял с над 100 км/ч в града под тепетата се размина със солена глоба заради грешка, допусната от униформените, научи "Марица". 

Колата била засечена в нарушение на бул. "Цариградско шосе" до пътен възел "Скобелева майка" на 1 февруари. Полицейската тринога отчела, че аудито профучало със 102 км/ч при позволени 50 км/ч в градски условия. Акт за превишената скорост на стойност 700 лв. обаче бил съставен чак пет месеца по-късно - на 8 юли въз основа на изготвен протокол и снимковия материал. Част от санкцията било и отнемането на книжката за 3 месеца. Последвало наказателно постановление, което шофьорът обжалвал в съда. Магистратите в Районния съд в Пловдив отменили санкцията, тъй като по закон униформените имат три месеца, считано от извършване на нарушението, да съставят акт. Това обаче е направено с голямо закъснение и така "наказващият орган е допуснал съществено нарушение на процесуалния закон, което рефлектира върху и в крайна сметка води до незаконосъобразност на атакуваното наказателно постановление", смятат магистратите.

Те смятат, че ако се приеме обратната теза, ще излезе, че полицията изкуствено, поради своята забава, може да удължава до изтичане на давността срока за връчване на декларацията и да се счита, че изготвените актове са в срок. "Няма как да се толерира такова поведение тъй като дори и да се среща затруднение с намирането на нарушителя, няма пречка да му бъде издаден електронен фиш, който, ако той посочи други лице управлявало автомобила, да бъде анулиран и издаден на съответното виновно лице", категорични са магистратите. 

Все пак решението им може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
оня

оня

21.01.2022 | 18:53

Колега

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?