71

Куриоз: Шофьор на рейса за Асеновград отпраши, докато му пишат акт

Шофьор на рейс по направлението Пловдив-Асеновград тръгна да изпълнява курса си докато проверяващи от ДАИ му съставяли акт. Контролните органи му изискали документите на Автогара Юг в града под тепетата. Шофьорът ги предоставил и съдействал. 

След това в изпълнение на маршрутното разписание и по разпореждане на началника си извършил курс по обществен превоз на пътници до Асеновград.  В един момент, докато съставял акта, проверяващият установил, че рейсът е потеглил в изпълнение на разписанието си. По-късно шофьорът бил установен в автогарата в Асеновград. Там му съставили акт за глоба в размер на 200 лв. за осуетяване на проверката, който подписал без възражения, но впоследствие обжалвал. 

"Съдът на базата на доказателствата намира, че извършването на така твърдяното нарушение не е установено по несъмнен начин и шофьорът не е реализирал състава на нарушението съобразно неговите обективни и субективни характеристики. В рамките на контрола, същият е представил всички изискани от контролните органи документи легализиращи извършвания от него обществен превоз, с което в пълен обем е съдействал при извършването на проверката. Същият обаче, като шофьор на трудов договор и обвързан с маршрутното разписание и часа на тръгване е извършил превоза потегляйки от Автогара Юг, като е получил нареждане за това от неговия ръководител. Не са наведени доказателства от административно-наказващия орган, че същият е бил уведомен,че ще му се съставя акт и че следва да изчаква на автогарата приключването на проверката, която е протичала по документи.

Ето защо от една страна изпълнението на курса съобразно маршрутното разписание не може да му се вмени във вина, тъй като същият не е имал умисъл насочен към осуетяването на проверката. От друга страна извършвайки превоза, същият на практика не е осуетил извършването на проверката, тъй като въпреки възникналото недоразумение, проверката е била проведена и приключила със съставянето на акт", смятат магистратите. 

В крайна сметка глобата е отменена, а решението на съда в Асеновград може да се обжалва. 

Оцени новината

Оцени новината
4.9/5 от 7 оценки
4.9/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
тулуп

тулуп

09.03.2023 | 14:25

график гони човека!

Отговори
0 0
dimitar

dimitar

09.03.2023 | 12:07

оферта за личен и професионален заем Ние сме кредитна финансова институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euro Pacific Bank. Ние предлагаме много изгодни кредитни услуги от 8000 евро до сума от 500 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на погасяване от 25 години. Затова предлагаме нашите финансови услуги, ако се интересувате Имейл: [email protected]; whatsapp:+33 745 503 314

Отговори
0 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?