49

Куриоз край Пловдив! Глобиха шофьор два пъти в минута за превишена скорост

Шофьор отнесе два фиша за превишена скорост в рамките на минута. Куриозът не свършва дотук. На двата електронни фиша е записано различно превишение на скоростта.

Шофьорът с микробус бил хванат в крачка на ул. „Цариградска“ в Първомай. Нарушението било заснето с камера. На първия издаден фиш била записана отчетена скорост на движение от 64 км/ч или превишаване на разрешената скорост с 14 км/ч, като му било наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лв. На втория електронен фиш пък било отразено, че същият автомобил се движел със скорост 61 км/ч, т. е. с превишение 11 км/ч, като отново му било наложено административно наказание „глоба” в размер на 50 лв. 

Шофьорът обжалвал пред съда. Посочил, че че в един и същи ден, в един и същи час и минута, с едно и също МПС, на едно и също място, с използване на едно и също техническо средство за заснемане бил санкциониран с два електронни фиша за две нарушения, но с различна стойност на превишената скорост. Изразил становище, че е нарушен принципът „non bis in idem“, който гласи, че никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление, като моли електронните фишове да бъдат отменени.

В крайна сметка магистратите уважили частично молбата му. Оставили единият фиш в сила, а вторият отменили като незаконосъобразен. Решението може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?