71

Куриоз! Глобиха пловдивски тираджия за винетка, докато си почива вкъщи

Пловдивски тираджия отнесе глоба 1800 лв. за това, че не е заплатил пътна такса. Той обжалвал, като съдът е открил много пороци на наказателното постановление. Освен това е установено, че в деня, в който е засечено нарушението, самият шофьор не е бил на работа и не е бил зад волана на въпросния камион. 

Тираджията пътувал за Румъния два дни след установеното нарушение, за което той все още нямал никаква представа. На границата, след извършена проверка от страна контролните органи, е установено, че преди 48 часа камионът е засечен по магистралата до Цалапица. Нарушението е на път, за който се събира такса за изминато разстояние - тол такса, която не била заплатена. Шофьорът остава като гръмнат, защото в конкретния ден и час въобще не е бил на работа. Обжалвал солената глоба. 

Магистратите откриват много пороци в издаденото наказателно постановление - в него липсва пълно, точно и ясно изложение на всички съставомерни фактически положения, които се приемат за установени, както и приложимите към тях правни норми. 

Не съществува спор, че шофьорът е бил зад волана при проверката на митницата в Русе. "Относно обстоятелството, обаче дали жалбоподателят е бил водач към датата на извършване на нарушението, не е ангажирано нито едно доказателство. Особено показателен в тази насока е разпитът на актосъставителя, която в съдебно заседание потвърди, че АУАН е издаден за нарушение, извършено два дни преди това, само поради обстоятелството, че същият е бил водач по време на проверката, осъществена на границата, мотивира се съдът.

От това е видно, че отговорността на шофьора е ангажирана на база предположението, че щом е управлявал камиона два дни преди да го спрат на границата, то той е бил водач и към датата на нарушението. "Това противоречи на
базисния принцип закрепен в чл. 303, ал.1 НПК, че присъдата не може да почива на предположения", категорични са магистратите. 

Установено е, че на датата на нарушението камионът е бил даден по силата на заповед за командироване на съвсем различен шофьор, докато глобеният не е бил на работа. Така съдът отменил санкцията. Решението все пак подлежи на обжалване пред Административния съд в града под тепетата. 


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?