Следвайте ни

Крадец-факир вършее из антиквариати в Пловдив и страната, наема си работници СНИМКИ

viber icon

63-годишен крадец-факир залови пловдивската полиция. Ловкият апаш от Берковица въртял успешно схема за кражба на златни накити и ценни предмети от антиквариати в Пловдив и много други градове в страната. 

В началото на миналия месец в управлението бил получен сигнал за извършена кражба на ценна монета от 500 куруша, датираща от времето на Османската империя- около 1870 г,  която фигурира в Международния каталог на световните монети. ​Оплакал се управителят на антикварен магазин  в центъра на Пловдив, който съобщил, че най- вероятно кражбата е станала, докато продавачът е показвал на ​измамника различни ценни предмети, изложени в обекта, а подходът му бил отвличане на вниманието.

 

24-каратовата златна монета била с тегло 36 грама и се предлагала на стойност от 3 600 лв. Монетата била поставена на златна халка за носене с надписи на арабски език.  Докато искал и разглеждал различни накити, крадецът успял да скрие и изнесе монетата, а няколко дни по-късно я продал в друг антикварен магазин, но на територията на Костинброд.  

На 1 декември в управлението било съобщено за ​поредна кражба- този път на златен пръстен „Булгари“ с тегло над 7 грама, извършена от друга заложна къща в Пловдив. При проведените оперативно- издирвателни мероприятия по „горещи следи“ факирът бил установен и задържан - това е 63-годишният В. Г. В ареста се озовал и неговият 22-годишен съучастник, също от Берковица. 

Последвал обиск на бунгало в покрайнините на Пловдив, наето от възрастния измамник, където били открити още два златни накита, откраднати от златарски магазин в друго населено място, а собствениците им разбрали за кражбата от пловдивските ченгета. 

При проведена беседа, ловкият апаш заявил, че предлагал препитание на безработни младежи от родния му край, като условието било да притежават собствен транспорт, с който да го придвижват из страната. Крадецът покривал транспортните разходи и им плащал дневни, като обещавал „да ги въведе в занаята“. 

Фокусът му попадал върху антикварни магазини и златарски ателиета с богат асортимент с цел по- трудното установяване на откраднатите вещи и ценни предмети. Откраднатото продавал веднага, но на територията на друг град, след което се връщал в наетото място за обитание.


63-годишният има богато криминално минало. Според справка в масивите на МВР името му се свързва с 26 заявителски материала – предимно кражби и два грабежа, регистрирани през последните 20 години, извършени  на територията на различни градове в страната- София, Берковица, Ловеч, Враца, Сандански, Мездра, Велико Търново, Харманли и Казанлък, а през март е бил освободен от затвора  във Враца след излежана присъда.  

За поредицата от извършени престъпления предстои повдигане на обвинение.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?