49

Който плаща, той поръчва музиката: Вратичка в закона спасява друсани и пияни шофьори от затвора

Баровци в Пловдивско, които сядат зад волана пияни и надрусани, са намерили вратичка в закона, която им позволява да се отърват само с глоба. Тарикатите просто отказват да бъдат тествани. Според Закона за движение по пътищата наказанието в този случай е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от две години и санкция от 2000 лв. Това обаче е напълно приемливо за заможните нарушители, които с неадекватното си състояние създават риск от много тежки катастрофи. 

Пред "Марица" полицаи разказаха за няколко случая, когато спират видимо пиян или друсан водач с тузарска кола. Униформените неколкократно го подканват да даде проба за алкохол с дрегер или за наркотици с драг чек. Шофьорът обаче категорично отказва. Тогава проверяващите полицаи обясняват, че има алтернативни способи, като например доказателствен анализатор или химическо лабораторно изследване в лечебно заведение чрез биологични проби. Друсаният или пиян шофьор отказва и тях. Последващото наказание - две години без книжка и 2 бона глоба е далеч за предпочитане пред евентуална присъда и затвор, ако например драг чекът покаже, че човекът е здраво надрусан. 

Адвокати коментираха пред "Марица", че това е често използвана тактика. Тя обаче е в разрез с възпитателната функция на закона. Конкретният шофьор няма да си вземе поука, а само ще изкара 2 бона от дебелия си портфейл и ще продължи да кара друсан или мъртвопиян. До момента, в който причини смърт, че и след това, коментират юристи. 

Последните примери са от Асеновград и село Ръжево Конаре. При първия случай шофьор на "Фолксваген" е отказал категорично да бъде тестван по какъвто и да е начин. След това дори не е обжалвал и наложената му парична санкция и отнемане на правото да управлява. 

При втория случай жена с джип "Опел" е спряна за проверка в Ръжево Конаре. Тя също категорично отказва тест за алкохол и за наркотици. Отказва и кръвна проба в лечебно заведение. 

Бърз преглед на съдебните протоколи в електронната система потвърждава думите на юристите, че тактиката се използва често. Особено когато става въпрос за по-високопоставени личности. Случващото се е определено от магистрати в Районния съд в Асеновград като "празнота в закона", имайки предвид цитираните случаи.

Ако тази "вратичка" остане така, тогава каква полза от полицаите на пътя, модерните джаджи, с които разполагат, и техните усилия да залавят джигити, питат възмутени читатели на "Марица".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
ASS

ASS

13.06.2022 | 23:25

Ami ,KAT i POLICIATA,ili obshto kazano MVR,zashto ne si pri znaqt che testo eye za narkotici DrugChek3000 a shto i da ne 5000,NIKOGA NE SA POLUCHILI SERTIFIKAT SAMITE PROIZVODITELI NA TESTA,CHE SAMITE POLICAI ,KOMPROMENTIRAT TESTOVETE I TI DAZDAVAT TOLKOVA MNOGO GRIJI ,SAMO I SAMO OT CHISTA ZLOBA,ZATOVA SE OTKAZVAT HORATA OT TESTOVETE,I ZASHTO BEZ TEST 100% za MVR ,CHOVEK SEDNAL ZAD VOLANA E DROGORAN ,a ne pie lekarstva ili OROSTO NIE GRAJDANITE ZNAEM POLICIQTA (PATRULKAJIITE)CHE SA NAI-DOLNOPROBNITE KOMPLEKSARCHETA I SE PAZIM OT NISHTO NESHTO DA NE TI NAPRAVI ,RODNATA POLIMILICIQ

Отговори
1 0
Minko GEIO

Minko GEIO

13.06.2022 | 11:36

trebva prosto da gi spirat i da gi zastrelvat bez da mo iskat knijkata bez ni6to taa sgan trebe da mre

Отговори
0 0
Филибелия

Филибелия

12.06.2022 | 11:30

Това,с вратичката в закона са измислили червените богаташи.Новите болшевишки капиталисти!

Отговори
6 0
АЗза

АЗза

12.06.2022 | 11:16

Закона е такъв и за богатите и за бедните. Взимането на какъвто и да е биологичен материал не може да стане без съгласие на човека, така че закона не може да бъде друг. Какво предлагате, който го спрат, за го вържат и да му вземат кръв ли! Какво следва, взимане на бъбрек може би!! Преди да пишете подобни статии, по добре проверете всички факти.

Отговори
2 9
Без книжка

Без книжка

12.06.2022 | 09:04

Кмета на Пазарджик така направи

Отговори
15 0
Тони

Тони

12.06.2022 | 08:55

Що не напишеш как лилавите тестват с някъв тест, който показва, че си пушил преди седмица. Тестовете във всички държави показват до 24 часа, а тук ушевите мурви ползват такива, които връщат седмица. Това справедливо ли е??? FCK THE PLOVDIV'S POLICE!!!

Отговори
9 7
да ама не

да ама не

12.06.2022 | 08:51

а какво ще стане с убитите и осакатени от такива друсани и пияни шофьори?

Отговори
16 1
мафия

мафия

12.06.2022 | 08:19

В България законите са за обикновените хора. Богаташите винаги имат начин да се измъкнат.Да сте видяли богаташ в затвора? А почти сигурно е забогатял от крадене, далавери и неплащане на данъци. И тази система наричат "демокрация"

Отговори
28 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?