Следвайте ни

Колети за лапнишарани! Нова измама от името на "Български пощи"

viber icon

Измамите от името на „Български пощи“ продължават. Дни след като електронните пощи масово бяха залети с обещания за мобилни телефони срещу предоставени лични данни и номера  от дебитни или кредитни карти, атаките от името на дружеството отново са на ход.

Този път за наивните лапнишарани е заложен нов трик заради традицията да се пращат подаръци по празниците„ Тарикатите пишат: „вашият колет не може да бъде доставен , тъй като не е платено мито (8,71 лв). Доставката е планирана между: 03.12.2020 - 04.12.2020 г. Ако пакетът не бъде получен в рамките на 30 дни, Български пощи има право да поиска отстъпка от 8,71 лв. за всеки ден от резервацията!“ Посочен е и линк за потвърждаване изпращането на пакета. 

От „Български пощи“ са категорични, че отново някой злоупотребява с институцията. В официално становище пише, „че се разпращат фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството, понякога под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса. В съобщенията се уведомява също, че клиентът има пратка и трябва да заплати определена сума за нейното получаване, като е необходимо да предостави данни от банкова карта и др.

„Български пощи“ обръща внимание, че не изпраща тези съобщения, не провежда анкети или игри, не раздава награди, не изисква по имейл заплащане на такси за доставка и при никакви поводи не изисква лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката, както и такса за тази доставка. Имейли, които не носят официалния адрес и не произхождат от домейна на дружеството, не следва да се приемат за достоверни. Томболи и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството, не съществуват, уточняват още от дружеството.

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Филибелия

Филибелия

05.12.2020 | 15:12

Друга поговорка гласи: "Светът ще свърши,баламите-не."

Отговори
0 0
държавност

държавност

04.12.2020 | 09:53

А къде е нашето Бюро за кибер защита? Защо не се разследват източниците на тези кибер атаки? Защо месеци наред ни заливат и с имейли, уж адресирани от наши банки, с искане на данни? кой ни пази от тези рекетьори?

Отговори
2 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

03.12.2020 | 17:53

Докато има овце,ще има и касапи.Прастара българска поговорка.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?