Следвайте ни

Кола горя в Кричим, стая пламна в Сопот

viber icon

Кола се запали и горя в Кричим. Сигналът е получен малко преди 19 часа вчера, съобщиха за "Марица" от пожарната служба в града под тепетата. Причината за пламъците е техническа неизправност. Огънят се разпространил бързо и по сухи треви в близост до возилото. Бързата намеса на огнеборците в Стамболийски обаче спасила 5 декара овощни насаждения.

Екип на пожарната служба в Карлово пък е реагирал на сигнал за пожар в стая на административна сграда на територията на община Сопот. Там огънят увредил канцеларско имущество.

Общо на 27 сигнала за произшествия са реагирали през изминалото денонощие звената по пожарна безопасност в областта. Ликвидирани са 16 пожара, като с преки материали щети са само 3 от тях. Припомняме, че вчера по обед небрежно боравене с открит огън стана причина за пожар в Шекер махала. Неправилна експлоатация на газова бутилка унищожи близо 300 кв. м покривна конструкция, домашно имущество, дрехи и и техника на няколко домакинства.

От пожарната припомнят, че сисоките дневни температури и продължителното засушаване в съчетание с небрежното човешко поведение рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи. През уикенда пожарникарите са реагирали на 28 сигнала за горящи храсти, треви, стърнища, отпадъци и открити площи. 

Практиката показва, че стопаните на дворове, градини и селскостопански имоти прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск.

В извъннаселените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара, клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места. Очаква се седмицата да бъде суха и гореща, което допълнително ще усложни пожарната обстановка в региона, предупреждават от пожарната служба. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?