Следвайте ни

Кървава драма в Милево: Зидарят Кольо гръмна жена си и умря в мъки

viber icon

“Направих нещо ужасяващо!”, казал 81-годишният убиец на свой роднина по телефона, след като дръпнал спусъка.

 

Кольо Рашков е роден и живее цял живот в садовското село Милево. Споделя ежедневието си със 76-годишната си съпруга Добринка. Техните близки и съседи твърдят, че са пример за семейство. В дома им цари разбирателство, отгледали са и са възпитали син и дъщеря, които са неотлъчно до тях и им помагат. Синът им е на 55 години и живее в къща, която е в непосредствена близост с пристройката на старите. Дъщеря им пък, която е по-малка с няколко години от брат си, е женена в Катуница и се радва на щастлив семеен живот.

Кольо изкарва прехраната с двете си ръце

– умее да рисува добре, проявява се и като търсен фаянсаджия и зидар. Дори и след пенсионирането си продължава да си докарва допълнителни пари, разчитайки на придобитите си умения в областта на строителството.

Вече навършил 81 години, Кольо работел по-бавно, но със същото старание, с което всички го помнят. Справя се качествено и не взема скъпо. Освен това винаги се отзовава, когато бъде потърсен. „Хубаво е да има майстор почти за всичко в махалата“, коментират хората от Милево.

Цялата представа за Кольо и за перфектния патриархален свят, в който живее, обаче рухва за секунди.

Обратът настъпва на 21 март миналата година

Няколко дни преди това майсторът поема поредната задача. Нает е да зида в една от къщите в селото. Сутрин отивал рано, връщал се на обяд да се нахрани, след което отново отивал да работи на обекта. Бил изключително спокоен и доволен, че има занимание. На 21 март сутринта всичко изглежда нормално, както всеки ден. Зидарят става, приготвя се и отива на обекта, който е започнал. Малко преди 12 ч. се прибира вкъщи, за да хапне. Само миг по-късно обаче отекват два изстрела. Между Кольо и жена му Добринка възникнал спор. Започнал с размяна на реплики, прераснал в звучна разправия, след което в огромен скандал. Не е ясно какъв е бил поводът на спора, но майсторът извадил незаконния си пистолет от шкафа, насочил го към главата на съпругата си и без да се поколебае, натиснал спусъка.

Безжизненото тяло на Добринка се стоварило на пода,

плувнало в кръв. Едва тогава Кольо осъзнал какво е направил и че няма връщане назад. Съпругата му вече била мъртва, а в главата му нахлули всякакви мисли. Чудел се какво ще прави сега, знаел, че ще го вкарат в затвора и че по всяка вероятност там ще прекара и последните си дни. Представил си как ще го гледат всички в селото, какво ще кажат децата му.

Потънал в мъка и няколко минути не знаел как да реагира. Тогава решил, че спасението от всичко това е само едно. Погледнал пистолета в ръката си, проверил дали има още един патрон, след което го насочил към главата си. Все още нерешен да натисне спусъка, той взел телефона си и набрал свой роднина. Веднага щом чул отсрещния глас, Кольо промълвил едва разбираемо: “Направих нещо ужасяващо!”, след което веднага прекъснал разговора.

Отново насочил оръжието към главата си и този път стрелял

 За нещастие обаче, не успял да сложи край на мъките си, а ги увеличил. Кольо лежал тежко ранен до издъхналата Добринка. След секунди изгубил съзнание.

Същевременно роднината на семейството, който живеел в съседно село, опитал да се свърже с Кольо многократно, но без успех. Предчувствайки трагедията, която се разиграла преди малко, той хукнал към дома на старите в Милево. Отворил вратата и останал без думи. На земята видял двете окървавени тела едно до друго. Установил, че Кольо все още диша, за разлика от съпругата му, която вече била мъртва. Веднага подал сигнал до тел. 112.

Само след няколко минути почерненият дом бил окупиран от полицаи. Пристигналите на място медици опитали да спасят майстора. Откарали го по най-бързия начин в пловдивска болница и започнали да се борят за живота му. Организмът му подавал сигнали за живот, но мъжът бил изпаднал в кома. Борбата на лекарите продължила три денонощия. Тогава Кольо издъхнал, без да дойде в съзнание и запазил тайната за причината за трагедията само за себе си. Това затруднило изключително много работата на разследващите. Започ​ва досъдебно производство, но разследването така и не достига до желания резултат, а именно да се установи какво точно е провокирало Кольо да натисне спусъка, и то не веднъж, а два пъти. Проверката на полицията сочи, че пистолетът на зидаря е незаконен. Кольо нямал разрешение, а никой не знаел кога и как се е сдобил с него.

 

Мистерията остава

Пенсионерът бил самоук художник и дори в църквата в селото има прекрасна картина на Богородица, направена от него преди години, разказа тогава кметицата на село Милево Анелия Колева. Всички от населеното място са потресени от трагедията в семейството на Кольо и Добринка и не могат да си обяснят каква е причината за този кървав кошмар. Те разказват, че майсторът не пиел, не бил конфликтен и агресивен. „На мравката път правеше! Не можем да повярваме, че е сторил такова нещо. Двамата с Добринка бяха скромно и тихо семейство. Живеят със сина си в една къща, като старите са отделно в лятна пристройка. Казаха ми, че трагедията се е разиграла точно там, но не знаем каква е причината. Не сме чували за скандали. Кольо е много добър човек“, споделят след трагедията местните. Само няколко души изказват обратното мнение пред разследващите и то е, че зидарят бил скандалджия, но само у дома си. Пред останалите създавал впечатление, че е глава на семейство за пример. Добринка търпяла изблиците  и нападките му, като не споделяла с никого какво се случва под покрива, който дели със съпруга си.

Така или иначе, година и половина след трагедията причините остават пълна мистерия. Никой все още не знае защо Кольо уби съпругата си след толкова години съжителство и след това опита да се самоубие. „Отнесе тайната в гроба. Всички продължаваме да се питаме какво се случи изведнъж“, коментират хората от Милево. Полицията също няма отговор на всички възникнали въпроси след кървавата семейна драма. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?