Следвайте ни

Капанът щраква! Мамят пловдивчани с мейли от ЧСИ

viber icon

Фалшиви мейли от името на частен съдебен изпълнител от Софийски градски съд паникьосаха пловдивчани, научи "Марица". Електронното писмо е със заглавие "Писмо за доброволно изпълнение" и не представлява нищо друго освен фишинг измама, която цели кражба на лични данни и пароли. 

Текстът в мейла, изпратен уж от ЧСИ Никола Попов, гласи: 

"Здравейте,

С настоящето и на осн. чл. 458 от ГПК във връзка с чл. 191, ал.3 от ДОПК Ви уведомявам, че срещу Вас е образувано изпълнително дело, по реда на ГПК, с оглед непогасени от Вас задължения към Телеком БГ АД. В приложения документ, можете да се запознаете с изпълнителния лист, издаден от Софийски Градски Съд, както и със сроковете за принудително изпълнение, които ще започнат да текат.


Внимание: Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и препоръките на Министерски съвет относно евентуалното разпространение на коронавируса, от кантората на ЧСИ Никола Попов, рег. №847, предприемаме ограничаване достъпа на външни лица (страни по дела). Поради това приемът на документи става както по електронен път, така и чрез куриерски/пощенски услуги.


С уважение,


Николай Попов

Частен съдебен изпълнител рег. №847

Район на действие

Софийски Градски Съд

Тел. 02/962 25 31, 02/943 73 71

факс: 02/958 53 11"


В писмото има и прикачен файл с име  izp.list.doc. Целта е изтеглянето и отварянето му, тъй като съдържа злонамерен код, който може да доведе до кражба на лични данни и информация, каквато е същинската цел на фишинг измамите. По информация на "Марица", стотици пловдивчани са изтеглили файла и са попаднали в капана на измамата. 

От фирмата, на която уж ЧСИ-то изкупува дълга, излязоха с официално съобщение на сайта си, което предупреждава за фалшивите мейли: 

"Уважаеми потребители, във връзка с множеството постъпили сигнали за получени имейл съобщения от "ЧСИ Николай Попов" със заглавие "Покана за доброволно изпълнение" по "образувано десъдебно дело", поради "непогасени задължения", включващо "подобно" на нашето дружество име на фирма - "Телеком БГ" АД (несъществуващо лице), Ви уведомяваме, че ние "ТЕЛЕКОМ БГ" ЕООД с ЕИК 205508264 НЯМАМЕ нищо общо с въпросната имейл кампания, НЯМАМЕ и не търсим "непогасени плащания от клиенти", както и НЯМАМЕ връзка с лицето Николай Попов - ЧСИ - недействителен персонаж, с недействителни контакти". 

 Съветът на спциалистите е подобни мейли да не се отварят, макар евентуалния получател да има просрочени задължения и взаимоотношения с частни съдебни изпълнители. Ако пък вече сте изтеглили и отворили прикачения файл, е препоръчително да предприемете незабавна смяна на паролата на имейл акаунта, на който сте получили съобщението.
 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

С. Я.

С. Я.

27.07.2021 | 16:53

Сърдечно благодаря за статията. Много полезна!

Отговори
0 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

19.07.2021 | 13:15

ЗАД ВСЯКО ПО-ГОЛЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА УЧАСТИЕ МВР--ТРЯНБАТ ИМ ДАННИ С ЕЛ РАЗУЗНАВАНЕ И КАКВО ЛИ ОЩЕ -НЕ ТО СА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ ТО СА ИЗМАМИ ПО ИНТЕРНЕТ ТО СА ПРОДАЖБА НА НАРКОТИЦИ---И ТОВА ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТ ВЕК НЯМА СПИРАНЕ---ЗАЩО СЛУЖБИТЕ ВЗИМАТ ТОЛКОВА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ТОГАВА??--ИЛИ ТЕ САМИТЕ ПО ЗАПОВЕД НА ШЕФОВЕТЕ СИ СА ВКЛЮЧЕНИ В ПЪЛНЕНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ??

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?