Следвайте ни

Какво се случва? Старчески дом без разрешително в Пловдив работи с пълна пара СНИМКИ

viber icon

Домът за стари хора, който се помещава в сградата на хотел "Дунав", продължава да работи на пълни обороти, видя репортер на "Марица". Там са настанени над 60 възрастни, които тази сутрин бяха изкарани отвън на двора. Около тях кръжаха медицински сестри, които попълваха документи. Отпред имаше и два специализирани буса с варненска регистрация. Живущи наблизо изразиха опасения, че сигурно тихомълком ще преместят възрастните хора на друго място след инцидента в края на юли. 

Тогава на 7-ия етаж възникна пожар, който за малко не прерасна в огромна трагедия. Старческият дом се помещава на петия и шестия етаж, но отскоро собствениците са взели под наем и следващия седми етаж, където стана инцидентът. Там се ремонтират стаи, където да бъдат настанени още възрастни хора. Местата в дома се оказват недостатъчни предвид топ цената, на която се предлагат грижите - с близо 40 % по-ниска от тази на конкуренцията в града.  Медията ни научи, че в хосписа са настанени хора от цяла България, като има дори от Варна. Много малка част от възрастните всъщност са от Пловдив.  От Регионалната здравна инспекция съобщиха за "Марица", че хосписът няма разрешително за дейност. Причината - лошите условия, в които са принудени да живеят настанените в него. Въпреки липсата на разрешително обаче и заповедта за прекратяване на дейност от здравната инспекция, домът за стари хора работи с пълна пара, че и съвсем скоро ще разшири капацитета си. 

Неподчинението и инцицентът са причина да бъде уведомена прокуратурата в Пловдив. От държавното обвинение извършват проверка по сигнал на директора на Регионалната здравна инспекция, а наблюдаващият прокурор я е възложил на полицаи. Очаква се да приключи в кратки срокове. 

Припомняме, че пожарът пламна следобед на 30 юли. Тогава се наложи евакуация на възрастните хора, дори пожарникари изнасяха някои от тях на ръце. Инцидентът привлече вниманието, тъй като на 11 юли в хоспис във Варна, който е на същите собственици, пламна пожар, при който загинаха 4 души, а десетки бяха обгазени. 

Хората започнаха да се питат това дали е случайност, или просто немарливо изпълнение на задълженията от страна на персонала.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Галят ама други тикви

Галят ама други тикви

07.08.2021 | 19:25

Прокуратурата се намира по пряка линия само на километър от въпросния адрес но как да си дигне освинения зад ..ник и лично да погали бабичките във въпросната душегубка дупка по примера на Началството си другаря Каскетов Той горкия се скъса да им показва как се галят бабички по главите

Отговори
4 0
коко

коко

07.08.2021 | 18:50

ДЪРЖАВАТА НЕ САМО ЗА ПЕНСИИ АМИ И ЗА ТЕЯ ХОРИЦА ДА СЕ НАПРАВЯТ ДОМОВЕ КАКТО В ЧУЖБИНА И ДА СЕ ПОЕМАТ ОТ ДЪРЖАВАТА,просташка държавност и просташки народ е няма такъв народе

Отговори
6 1
Рая

Рая

07.08.2021 | 16:42

Не ни е виновна само държавата. В този дом е настанена жена, чийто дом светкавично е продаден от нейни близки. Държавата ли пак ни е виновна?

Отговори
13 1
Пловдив

Пловдив

07.08.2021 | 13:25

Затваряйте го и толкова! Супер ниска цена,още по-супер лоши условия. Това са живи хора! Толкова ли няма държава,че да се погрижи за тях? Ей за това сме скапаняци. Не се грижим за възрастни и болни. За това умните,интелигентните и работливи хора бягат навън. Държавата е тотално абдикирала от отговорност. А дали пък случайно някой не е прибрал едни пари от собствениците на дома,за да си затваря очите? РЗИ са абсолютни мърши. Само прокоратурата ако свърши задълженията си!

Отговори
25 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?