Следвайте ни

Как ресторант „Даяна“ отърва 500 лева глоба от НАП

Един от популярните ресторанти под тепетата успя да отърве глоба в размер на 500 лева, наложена от инспектори на Националната агенция по приходите, след като подаде жалба срещу наказателното постановление в Районен съд - Пловдив.

До санкцията се стигнало на 24 август м.г., когато инспекторите от НАП седнали да обядват в ресторанта на улица „Дондуков“. Те се представили за цивилни граждани и си поръчали картофени ноазети, супа топчета, млечна салата, минерална вода, две филии хляб и пърленка с масло. Навъртели сметка от 13 лева и 50 стотинки, която платили в брой.

Издадена фискална касова бележка обаче не съответствала на законовия образец спрямо нормите на Министерството на финансите. Липсвали задължителните реквизити „наименование“ и „стойност по видове закупени стоки“. Вместо това на бележката пишело само: „напитки 01 бр. -1,45 лв., основни 05 бр. -7,68 лв., салати 1 бр. - 4,38 бр. и обща сума 13,51 лв.“

Инспекторът посочил, че е съставил акта в присъствието на представляващ дружеството собственик на ресторанта. Към фискалната касова бележка, предоставена на проверяващите, имало приложена бележка от нефискален принтер, в която наименованията на конкретното ястие, количеството и единичната му цена били посочени.

Съдът обаче сметнал случая за маловажен. Магистратите взели предвид факта, че за проверяващите е станало ясно от допълнително приложената сметка какво е наименованието на всеки закупен артикул и съответно каква е единичната му цена, с което са защитени и правата на потребителя. Освен това нарушението било за първи път. Във фискалния бон било налице отразяване на реално заплатената стойност, с което не е засегнат фискът. Според мотивите на съда редно е било инспекторите да предупредят нарушителите, а не веднага да пишат акт.

Това е и причината да бъде отменена наложената санкция в размер на 500 лева. Решението подлежи на обжалване пред Пловдивски административен съд

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?