Следвайте ни

Как хазартът победи пловдивски герой от Афганистан

viber icon

Митничарят Димитър Манчев задига 464 652 лв. от вещевия склад в Свиленград заради борчове към банки и комар.

На две инстанции вече е осъден разследващият митничар Димитър Манчев, който задигна от вещевия склад в Свиленград валута на обща стойност 464 652.24 лв. 52-годишният пловдивчанин е с чин подполковник от българската армия. През 2010 г. бил награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от военна полиция.

Проблемите настъпват, когато Димитър Манчев започнал работа в свиленградската митница, която от няколко години е на подчинение към Бургас. Скандалът гръмна малко преди Коледа 2017 г. Тогава Манчев бе арестуван, след като дръпнал от служебното помещение с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от Рамадан Насуз. Хасковският административен съд постановил впоследствие сумата, която към онзи момент се равнявала на 60 000 лв., да бъде върната на турския гражданин.

Когато Насуз отишъл да си иска парите, Димитър Манчев му обяснил, че бил похарчил 65 000 лири. Предложил да му върне останалите 35 000 лири и му подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца сезирали ДАНС. Докато се задейства спецслужбата обаче, в седмицата преди да бъде арестуван, пловдивчанинът похарчил и останалите 35 000 турски лири.

Впоследствие следователите установили, че митничарят прибрал последователно 75 000 евро и още 125 000 от същата валута по други две досъдебни производства, водени от службата му. Той влизал в склада за веществени доказателства, разпечатвал пликовете, взимал пачките и ги заменял с нарязани хартии в същия обем. Митничарят обяснил, че направил всичко заради натрупани дългове.

"За съхранение на веществени доказателства се ползва помещение в приземния етаж на същата сграда. Достъпът до него се осъществява с един ключ и две карти с чип. Едната от тях е резервна и на практика не е използвана. Изобщо не била разпечатана от плика, с който била получена", разказаха запознати със случая. Те допълниха, че ключът и двете карти се държали в стаята на разследващите митнически инспектори и всеки един от тях ги ползвал при необходимост. Достъп имали всички.

Помещението за веществените доказателства било оборудвано с две метални каси, една по-висока и друга по-ниска, рафтове и маса. Те се използвали общо от всички колеги на Димитър. Самото помещение не било под видеонаблюдение. Такова имало само в коридора, по който се достигало до него. Сградата била с денонощна охрана. 

Разпределението на делата между четиримата разследващи се извършвало по изготвен месечен график за дежурства. Всеки бил дежурен в продължение на една седмица и поемал всички досъдебни производства, образувани през този период.

В търсене на изход от натрупаните дългове, Манчев започнал да посещава две казина в Свиленград. Там залагал малки суми с надежда да спечели, ала нямал късмет. Така през юли 2016 г. решил да ползва част от пачките, иззети по досъдебно производство. Влязъл във вещевия склад, срязал хартиения плик, в който били поставени банкнотите, веществени доказателства, и взел първоначално сумата от 8000 евро. Обменил я и внесъл дължими вноски по кредитите си.

Впоследствие продължил да взема ежемесечно суми, за да погасява по 1000 лв. към една банка и по 270 лв. към друга. Отделно дърпал пари и да залага, но без успех. Така сумата от 70 530 евро свършила.

През март 2017-а разследващият митничар посегнал и към плика, в който били 145 000 евро - веществено доказателство по друго досъдебно производство. Започнал да играе хазарт все повече с надеждата да спечели и да възстанови всички пари, но вместо това губел повече. Попаднал в омагьосан кръг. През октомври 2017 г. свършили и тези 145 000 евро.

Така посегнал и към плика със стоте хилядарки на Рамадан Насуз. Разкъсал с ножче кашона, в който били поставени банкнотите, и ги взел всички у себе си. Притеснил се, че някой от колегите му може да забележи липсата на купюрите, особено на тези в пликовете. Решил да ги замести с накълцани хартиени листове. Използвал дежурство в почивен ден, изрязал листове от принтерна хартия с големината и обема на похарчените банкноти и ги поставил в пликовете в картонената кутията. Опаковал я отново с черен найлон, без да залепва срязаното. Отгоре отново сложил лепенки с подписите на същите лица, които имал предварително подготвени в бюрото си. Положил и собствения си параф и върнал кашона обратно в голямата метална каса.

През май м.г.  Манчев бе осъден на първа инстанция в Хасково. Делото пред окръжните магистрати се гледа по съкратеното производство. Така пловдивчанинът призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, а Темида бе длъжна по закон да му намали с 1/3 поисканото от прокуратурата наказание от 13 г. и половина решетки. Впоследствие пловдивчанинът обжалва наказанието си. От Апелативна прокуратура в Пловдив са на мнение, че актът на хасковския окръжен съд е законосъобразен, обоснован и справедлив.

В края на януари т.г. Апелативният съд в Пловдив намали наказанието на  52-годишния  разследващ митничар. Второинстанционните магистрати решиха, че Манчев трябва да лежи в затвора 7, а не 9 г., Освен това апелативните съдии намалиха с по 2 г. лишаването от право Димитър да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол и стопанисване на публично имущество и да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление, контрол и отчитане на чуждо имущество. Темида снижи тези срокове от 12 на 10 години.

"Манчев не е оправдал възложеното му доверие да действа от името и за сметка на държавата при упражняване на нейните публични функции. Като разследващ орган е част от създадения от нея държавен апарат, чрез който се реализира принуда по отношение на лица, засегнали съответните обществени отношения. Обосновано е прието, че в настоящия казус подсъдимият се отличава с висока степен на обществена опасност, Този извод се извежда от фактическите данни за реализацията и прикриването на престъпното деяние", пише в решението на магистратите.

То може да бъде обжалвано от митничаря или протестирано от държавното обвинение пред Върховния касационен съд.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Неочакван гост.

02.04.2020 | 20:45

Предполагам че някой ако е на същото положение както е описал репортера, в безизходица, може би всеки човек би постъпил по този начин макар да знае какво го чака, не го оправдавам, но преди да напиша това, се поставих на неговото положение и какво може да се измисли за да се възстановят парите. Най добре е било да спре при похарчване на първата сума за да няма чак такава присъда, но всеки сам си прави сметката.

Отговори
2 0

Расим Плевнята

29.03.2020 | 13:15

Путин го е накарал

Отговори
1 0

Dimo

29.03.2020 | 10:45

Mrasnik dolen. Da izgnie v zatvora

Отговори
3 4

въпрос

29.03.2020 | 09:59

7 години при добро поведение максимум 5 за половин милион откраднати -по сто хиляди на година.според решенето на съда кражбата е изгодно и ненаказуемо деяние

Отговори
14 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?