49

Как да действаме, ако ни се подпали колата?

Практиката показва, че са малцина онези, които са снабдили с пожарогасител своята кола. 

Най-често причините за пожар в автомобила са техническа неизправност, остарели и напукани кабели от електрическата част, късо съединение. Ако колата ви пламне по време на движение незабавно отбийте в дясно, загасете двигателя и излезте от купето.
Друг случай при който поради небрежност може да бъде предизвикан пожар е когато пушим в автомобила, докато пътуваме. Отваряйки прозореца, за да изхвърлим фаса си е твърде възможно въздушната струя да върне угарката от цигарата обратно в купето. Липсата на време за реакция в движение може да бъде фатална. Друга причина за пожар е следствие на пътнотранспортно произшествие.

Как се реагира при пожар в колата докато сме на път?
Каквото и да се случва, запазете спокойствие, защото само така може трезво да реагирате на ситуацията. Отбийте в дясно на пътя, а след като спрете, изведете пътниците. Винаги, когато пътувате на почивка или колата ви е натоварена с много багаж, направете така, че пожарогасителят да бъде на лесно и достъпно място, за да го използвате мигновено при нужда.

Относно избора на пожарогасител - в лекия автомобил най- често се държи 1-2 килограмов прахов пожарогасител. Имайте предвид, че количеството на гасителното вещество не е голямо и пожарогасителя бързо се изразходва – времето за непрекъснато гасене е не повече от 10-15 секунди. Поради това е много важно да се задейства директно в пламъците, а не да се пръска над тях в дима. Ако имате възможност се оборудвайте с по-голям като обем пожарогасител и се грижете за неговата ежегодна техническа проверка. На залепения стикер е отбелязано времето за следващото му техническо обслужване. Друг начин при който може да разберете дали пожарогасителят е изряден е когато стрелката в манометъра на главата на пожарогасителя сочи зелената му част. Задействането става по лесен начин- издърпва се предпазния шпленд, насочва се към основата на пламъка и се натиска ръкохватката. Не трябва да забравяме, че от пламналия огън, пожар може да се развие само за броени секунди.

При пожар в двигателен отсек, запомнете:

В никакъв случай не отваряйте рязко капака на автомобила, защото притокът на кислород ще подпомогне разпалването на пожара.
Капакът трябва да се отвори бавно и внимателно, като е добре да се ползва парче плат като парцал, за да го хванете, в случай че е загрят. Желанието за икономии, често е причина на автомобила да бъде поставена газова уредба. В този случай при възможност е добре да спрете подаването на газ.

Преди да започнете гасенето е добре да се обадите на тел. 112 или да помолите някой да го направи. От изключителна важност е правилното подаване на мястото, на което се намирате.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?