3906

Жертвите на насилие в Пловдив вече не мълчат, гласността се е увеличила с над 30 пъти

Жертвите на насилие в Пловдив и региона вече не си мълчат. Това стана ясно при откриването на кръгла маса за домашното насилие, която се провежда в заседателната зала на Община Пловдив.

Наталия Илиева, която е председател на Националното бюро за правна помощ обясни, че положителната тенденция се дължи на факта, че са разкрити множество центрове за консултация на потърпевши в страната след сключения меморандум между Националното бюро за правна помощ, Министерство на правосъдието, МВР и адвокатските колегии. 

Илиева посочи, че преди разкриването на центровете и меморандума са били постъпили  само две заявления на лица, пострадали от домашно насилие. Няколко месеца по-късно заявленията вече са били 66.  "Това означава, че координацията работи", подчерта Илиева. 

Тя обясни още, че по силата на този меморандум МВР се задължи при всеки един случай на домашно насилие да се обажда в Адвокатския съвет и да поиска посещение на дежурен адвокат. "Адвокатът пръв достъпва пострадалото лице и е длъжен да насочи жертвата към нужната услуга", посочи Илиева. 

Кръглата маса откри официално кметът на Пловдив Костадин Димитров. "Защитата на жетвите от домашно насилие е изключително важно в съсвременното общество. Необходима е последователна политика и усилия от всички инстуитуции за превенция от домашно насилие, както и защита на жертвите. Всяка една от инситуциите, които сме се събрали тук, работи активно в борбата с тази болезнена за обществото ни тема да бъде решена. Община Пловдив има развити социални услуги, чрез които помага на хората, пострадали от насилие", каза Димитров и даде пример с Кризисния център за жени жертви от домашно насили, който предлага безопасна среда, кризисно настаняване и подкрепа във всичките ѝ форми. 

"Освен това, съвсем наскоро Община Пловдив предостави безвъзмездно помещение в Дом "Васил Левски",  където заработи Регионален център за консултиране към Адвокатска колегия - Пловдив. Затова е необходимо координиране, прилагане, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предовтратяване и защита от домашно насилие. Сигурен съм, че тази кръгла маса ще набележи конкретни стъпки в борбата срещу домашното насилие. Убеден съм, че ще имаме резултати само с общи мерки и съвместни действия", добави кметът. 

На кръглата маса в Общината присъстват още шефът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов, районният прокурор на Пловдив Петър Петров, областният управител Илия Зюмбилев и други. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?