71

Жертвата на изнудвачите имала 65 000 лв. дългове, искала да ѝ помогнат

За да изчисти огромните си дългове, жертвата потърсила начин през интернет. Така попаднала на обявата на изнудвачите, в която се сочи, че подпомагат изчистването на дългове. 

 

65 000 лева задължения към кредитни институции е имала жената от Стамболийски, която стана жертва на група за изнудване и заплахи. Това посочи пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Чераджийски, предаде репортер на "Mарица". 

За да изчисти огромните си дългове, жертвата потърсила начин през интернет. Така попаднала на обявата на изнудвачите, в която се сочи, че подпомагат изчистването на дългове. Позвънила на посочения номер, като така се свързала със затворника от Варна. Той пък я насочил към тримата арестувани. Те успели, без дейно участие на жертвата, да й уредят огромен кредит. Поискали 20 000 лв. комисионна за услугата. Впоследствие, обаче, поискали много повече, започнали да я заплашват и изнудват, карали я да тегли кредити и да им предава парите. 

"Имало е и друг подобен случай - с мъж, но той се усетил наврем и спрял комуникацията с изнудвачите", посочи прокурорът. Тепърва ще се установява кой е публикувал обявите в интернет, добави представителят на обвинението. 

Както "Марица" вече писа, съдът остави тримата задържани в ареста.

Жертвата на узнудването - жена от Стамболийски, е дала подробни показания. В тях не отрича, че сама е потърсила възможност да се сдобие с голяма сума пари, с които да успее да погаси дълговете си, натрупани по ред причини.

"Има изключителна подреденост и разпределение на ролите пред пострадалата", подчерта съдията. В показанията си жертвата посочила, че единият мъж я посрещал в София. Там ѝ предоставил куп документи, които подписала под оказан натиск и без възможност да прочете. Успяла да заснеме част от документа, при което арестуваният Филип Спасов реагирал бурно, принуждавайки да я изтрие. Николета пък, която се представяла през жертвата с името София,  неотлъчно я е придружавала и инструктирала. Упражнявала и психически тормоз, говорела със Спасов на високоговорител, за да може и двамата да въздействат на жената от Стамболийски.   

"Пострадалата била принуждвана да не споделя с никого за това, което се случва. При отказа на жертвата да продължи да участва е направено всичко възможно да й се окаже натиск, като са използвани всички възможни психологически похвати да се сломи съпротивата ѝ, включително заплахи. Всички тези действия са довели до опит за самоубийство. Това, че е жива се дължи на случайността - открита е от гражданин. Действително е налице извършено деяние с висока степен на обществена опасност", каза съдията секунди преди да посочи решението си за мерките за неотклонение спрямо тримата задържани Филип, Николета и Теодор. 

Адвокатът на групата за изнудване опита да издейства по-леки мерки и да ги изкара от ареста. Посочи, че нито един от тримата не е оказал принуда върну жената да тегли въпросните пари. В крайна сметка, обаче, аргументите му се оказаха безсилни. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пенка

Пенка

26.04.2024 | 16:41

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe---- https://shorter.me/keto

Отговори
0 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?