Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Хванаха край Пловдив избягалия затворник от Смолян

viber icon

Служители на МВР - Пловдив са заловили тази сутрин в дома му в Калояново, Пловдивско 18-годишният Мартин Шахънски, който вчера бе обявен за общодържавно издирване, след като избяга от затвора над Смолян.

Новината беше обявена на извънреден брифинг тази сутрин от шефът на ОД на МВР - Смолян ст. комисар Николай Димов и зам. окръжният прокурор Недко Симов. 

Припомняме, че сигнал, че Шахънски е избягал от затвора бе подаден в полицията в 6.30 ч. вчера.

"Веднага започнахме издирване и беше обявен за общодържавно издирване. В издирвателните действия се включиха служители на ОД на МВР - Смолян, на "Национална полиция" и ОД на МВР - Пловдив. Шахънски е заловен около 9 часа тази сутрин, при опит да избяга от жилището си в Калояново. Домът му се следи от вчера. Не е оказал съпротива. Предстои да бъде приведен в Затворническото общежитие в Смолян", каза Димов.

"Има образувано досъдебно производство от вчера. Предстоят процесуално-следствени действия, за да се установят всички факти и обстоятелство по бягството му, разпит на всички, които са били на смяна от служителите на охраната, както и разпит на лишените от свобода, които са контактували с него. За да се установи дали има съпричастност на други лица и с мотивите за бягството. Предстои евентуално да се назначат технически експертизи на записите на охранителните камери. Ще се постараем всичко това да е в рамките на бързото производство", каза прокурор Недко Симов. 

В дома на Шахънски по време на задържането е имало и негови близки, стана ясно на брифинга. 18-годишният Мартин излежава присъда от 2 г. и 9 месеца за кражба. Това е шестата му присъда за кражби и грабежи, като 5 присъди е имало само през 2018 г. Първата му присъда групира наказания от 5 кражби и става ефективна с втората присъда, която излежава в Затворническото общежитие от открит тип над Смолян. 

Мартин избягал от банята на затвора, като срязал мрежата на прозореца и след това прескочил мрежата на оградата на двора на Затворническото общежитие. Прескочил е оградата на двора с ловкост, посочи Симов.

"Веднага е направена проверка на място от ГД "Изпълнение на наказанията", във връзка с дейността на служителите, които са били на смяна. Прокуратурата работи по различни версии за мотивите за бягството и способите с които е осъществено", каза зам.-прокурорът.

"Мотивите за бягството изхождат от самият извършител. От него самият трябва да разберем какви са те", каза Симов. Той отбеляза, че затворническото общежитие е от открит тип, което предполага по-лек режим на изтърпяване на наказание.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?