ИЗВЪНРЕДНО: Арестуваха известен пловдивски лекар! Източили НОИ с фалшиви болнични за 76 000 лева

Лекарска комисия от ДКЦ1 фабрикувала документи на хора от цялата страна, има задържани

Известният пловдивски лекар Георги Кръстев е арестуван като организатор на схема с фалшиви болнични, с която са източени близо 80 000 лева от НОИ.

Разплитането на престъпната схема е станало по сигнал от местното поделение на НОИ, който е подаден през ноември, научи "Марица". Оттам засекли поток от съмнителни болнични листове на хора от цялата страна. Всички са издадени от пловдивското ДКЦ1. Обезщетенията, които е трябвало да се изплатят по тях, възлизат на общата сума 76 000 лева.

По първоначални данни става дума за документи с невярно съдържание, изготвяни от лекарска комисия.

Задържан е и председател на лекарска комисия и е издал 47 болнични, с които е нанесъл вреда за 46 хиляди лева, обяви наблюдаващият прокурор по делото Димитър Пехливанов.

По думите му разследването тръгнало от сигнал на специализирана фирма, чийто служители са на високи осигуровки.

Според схемата - за една година са били издадени болнични за над 1000 дни.

Целта била да се използва лекарят и неговата фирма, за да се източва осигурителният фонд.

Нито един от работещите не е присъствал на преглед, а болничните се издавали на конвейер.

"По-трудно е да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото да си изкараш болничен в тази комисия, която работи от 2005 година", посочи прокурор Пехливанов.

Във въпросната фирма пък били назначени 10 нискоквалифицирани души от Северна България на висококвалифицирани длъжности и така създали професията "болен".

Хората до един са нямали представа какво се случва. Съгласили са се да бъдат назначени, обещавал им, че ще започне проект, строителни дейности, но…

Обвиняемият управител на фирмата, който е на 65 години и обявен за издирване, е получил в лично качество 54000 лева, а служителите на фирмата 76000 лева.

Фирмата е регистрирана в Пловдив, болничните са носени в София, а прегледите са извършвани в града под тепетата. Има изплатени болнични от 600 до 1600 лева.

"Става въпрос за болничен туризъм", настоя прокурорът.

В хода на разследването са били претърсени няколко адреса, иззети са компютри и МПС.

Повдигнати са обвинения на председателя на лекарската комисия, както и на нейния член. Обвинението спрямо тях е за съставяне на документи с невярно съдържание.

След ареста му д-р Георги Кръстев е освободен под "парична гаранция" от 30 000 лева.

От 3 до 15 години затвор, конфискация на имущество и лишаване от права, предвижда наказанието, ако бъдат признати за виновни.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?