Следвайте ни

Изтекла давност спаси червената шефка Десислава Йорданова от съд за фалшива диплома

viber icon

Десислава Йорданова, която е дъщеря на червения депутат доц. Георги Йорданов и оглавява партийната организация на БСП в район "Западен" в Пловдив,  няма завършена степен "бакалавър". Тя е използвала фалшива служебна бележка, с помощта на която да се запише в Медицинския университет за степен „магистър“, но няма да понесе отговорност за действията си заради изтекла давност.

Това е развръзката на един от скандалите, разтърсил червените редици в Пловдив още през септември миналата година. 

„По преписката е постановен отказ от образуването на досъдебно производство. Действително тя е използвала неистински официален документ-  служебна бележка. Катогорично има престъпен състав, но наказателното преследване е погасено по давност“, обясни пред „Марица“  заместник-районният прокурор на Пловдив  Атанас Илиев. 

Престъплението датира от 19 януари 2009-а, когато Йорданова е подала молбата за кандидатстване до ректора на МУ. Наказателната давност за прегрешението ѝ обаче е 5-годишна, тоест до 2014-а. 

Припомняме, че в разследване на Нова телевизия става ясно, че Йорданова има диплома за завършено висше образование със степен „магистър“ от Медицинския университет в Пловдив. От документа се вижда, че през 2010 г. тя е завършила задочно специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, почти с отличие. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността си. 

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса, прилага и копие на диплома за завършено висше образование икономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. От Медицинския университет обаче не откриват такова копие на диплома.

„Открихме служебна бележка,  предоставена  от другия университет,  в която се декларира от името на висшето учебно заведение, че лицето е завършило такова образование „бакалавър”,  в съответна специалност на един от факултетите”, обяснява настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.

В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и мениджмънт”. 

Стана ясно, че Йорданова не е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува,  няма и такава специалност, посочват категорично от ръководството на университета. В отговора на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” професор д-р Румен Младенов се казва:

„Фактологично – в „Служебната бележка“ е цитиран и факултет „Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски“ от разкриването му досега има „Факултет по икономически и социални науки”, както нямаме цитираната бакалавърска специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а само „Маркетинг”.”

Стана ясно още, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото  университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само „Уверение“ върху бланка на Университета.

Междувременно дипломата на Йорданова в Медицинския университет бе анулирана с решение на Академичния съвет на университета. Червената активистка беше отстранена и от поста на главен експерт в Община Родопи. 

Скандалът пък стана пореден епизод от битката между хората на Корнелия Нинова и привържениците на Георги Гергов в БСП-Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

БОМ БОК

БОМ БОК

10.02.2021 | 11:08

ТОВА МЕКОТЕЛО ДО ТОЛКОВА Е СВИКНАЛО С ПРЕВИЛЕГИИТЕ ЧЕ ВМЕСТО ОЧИ Е НАБУТАЛО ЕДНИ ПАТЛАДЖАНИ И НЕ МУ ПУКА....ДАЖЕ Е ДАЛА ПРИРАСТ КАКТО Е ВИДНО.... ТО КАТО ПОЛУЧАВАШ ТОПИШ ХОРАТА И СМЯТАШ ЧЕ ИМАШ ПРАВА ПО ПРАВО...ЕТО КАКВО СТАВА.... ТАЯ Е СРАСНАЛА С ТЕЗИ МУШИНГИИ....СМЯТА ЛИ НЯКОЙ ЧЕ ТЯ КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ЗАСЛУЖИ ДИПЛОМАТА С АКЪЛ Е ИЗМИСЛИЛА СХЕМАТА.....НЕ !!!! ТОВА Е ДЕЛО НА ТАТЕ И ДОБРИТЕ МУ ПРИЯТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!! УНИКАЛНА НАГЛОСТ ....

Отговори
3 0
Мира

Мира

10.02.2021 | 04:41

Каква давност може да има за фалшификация на документ, който ползваш за заемане на длъжност, съответно и за заплата. Има давност само за носене на отговорност, иначе можеш да си ползваш документа без давност.

Отговори
5 0
Трафик

Трафик

09.02.2021 | 21:11

Срам голям срам!Тази само като я погледне човек разбира,че е тъпа като собствения си за.дник!!!! Искате да кажете че прокуратурата не може да изфабрикува "вина" за тая пача???!!!! Така готино са се договорили....там магистрати и адвокати....голям зор и пари е било.... Честито ви невинна торба.....

Отговори
15 0
я стига дрънкане

я стига дрънкане

09.02.2021 | 16:20

Членовете на БСП БКП се РАЖДАТ с диплома за ВИШУ понятна ?

Отговори
19 2
Кифтаки Чевермеджиев

Кифтаки Чевермеджиев

09.02.2021 | 16:01

Яз много обича давностните срокове Само га лапам кифтета и чевермета не обичам давностня срок защото шъ ги лапам студени

Отговори
12 1
ти на мен, аз на теб

ти на мен, аз на теб

09.02.2021 | 15:54

Защо БСП се сети за дипломата 12-13 години след завършването ? Не ли това атака срещу бащата, който не иска да играе по нареждане на определен/и "другари"?

Отговори
9 14
Spin

Spin

09.02.2021 | 15:34

да се гърчи в адски мъки заедно със съдии, прокурори и останалите чевени боклуци!

Отговори
22 2
Spin

Spin

09.02.2021 | 15:34

Желая им го от сърце !!!

Отговори
15 2
Доня Компетенция

Доня Компетенция

09.02.2021 | 15:26

Колко подкуп даде тати?

Отговори
23 3
БСП

БСП

09.02.2021 | 15:19

Ако аз бях на нейното място щях да забегна някъде надалеч! Срам! Голям срам!

Отговори
28 3
член първи

член първи

09.02.2021 | 16:06

За да си член на БСП първо ти трябва гьонсурат.Освен това дипломата за средно образования на член на БКП се равнява на магистърска степен на висше образование. Дори и повече , ако другият не е член на някакво партия.

Отговори
25 0
КОЙ ЛЪЖАТ

КОЙ ЛЪЖАТ

10.02.2021 | 11:13

СУПЕР НЕЛЕПО Е ТОВА ЗА ИЗТЕКЛАТА ДАВНОСТ..... ТЯ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА И РАБОТИ НА ПОЗИЦИЯ ЗА КОЯТО Й Е НУЖНА ДИПЛОМА....В МОМЕНТА НА КОНСТАТАЦИЯ ТЯ Е НА ПОЗИЦИЯ И ВЗЕМА ЗАПЛАТА И Е ИЗМЕСТИЛА ЕДИН КАДЪРЕН ЧОВЕК.....ЗА ДА СИ НАСТАНИ ТУЛОВИЩЕТО И ДА КОЛИ И БЕСИ .....КЪДЕ ТУК НЕ СЕ СЪЗИРА И НЕ СЕ ОТКРИВА ПРЕСТЪПНОСТ....А ОТДЕЛНО ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯТА МОЛЯ ДАВНОСТ.....НЯКОЙ СИ ГО Е ИЗСМУКАЛ ОТ ЗАД.НИКА... СЕГА МАТИСТРАТИТЕ ВЗЕЛИ ТОВА РЕШЕНИЕ НА ПОЛИГРАФ.....СЪЩО И ЗАЩИТНИКА....КОЙ Е АДВОКАТ НА ТОВА НЕЩО....?!?! ДА ТОЧНО ТАКА НА ТОВА НЕЩО....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?