Следвайте ни

Изненада! Съдът върна на служба отстранения шеф на ОДМВР-Пловдив

viber icon

Административният съд в Пазарджик спря заповедта за временно отстраняване на старши комисар Йордан Рогачев от поста директор на пловдивската полиция. Това съобщи за "Марица" неговият адвокат Валери Пейчев. Решението е от 29 юни и е факт след подадена жалба. 

Това означава, че към днешна дата Рогачев е титулярен шеф на пловдивската полиция, а старши комисар Петър Тодоров е зам.-директор и временно го замества, тъй като шефът на ОДМВР е в отпуск по бащинство.

С решението на съда, с което се спира предварителното изпълнение на заповедта за отстраняване на Йордан Рогачев, се връщат служебната му карта, личният знак и служебното му оръжие.

"Оттук нататък делото по отношение спирането на заповедта отива във Върховния административен съд (ВАС). Очаква се той да се произнесе между октомври и декември дали определението на Пазарджишкия административен съд е правилно или не. По същество обаче делото за отстраняването на Рогачев не е минало. Но докато приключи, вече ще е изтекъл периодът, в който могат да го отстранят - два плюс един месец", обясни адв. Пейчев. 

Припомняме, че със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков от 18 юни срещу старши комисар Йордан Рогачев бе образувано дисциплинарно производство, той бе отстранен временно от длъжност и бе назначен дисциплинарно-разследващ орган, който да проведе дисциплинарно производство.

В жалбата на Рогачев се твърди, че има непропорционалност между целта на наложеното ограничение и конституционно гарантираното право на държавния служител на труд и социално осигуряване. Той е баща на две малолетни деца, за които се грижи със своята съпруга, като такива грижи полага и за своята възрастна майка след смъртта на баща си.

Към момента на издаване на процесната заповед Рогачев е бил в отпуск по болест, а към момента на връчването й и е в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и ще остане без доходи. Обосновават се доводи, че за него и семейството му ще настъпят значителни и трудно поправими вреди - както материални така и морални и това би нанесло травма на членовете на семейството му.В мотивите си за решението магистратите посочват, че  незабавното изпълнение на заповедта за отстраняване ще има като пряка последица освен психологическия стрес за членовете на семейството му , но и един дълъг период от време, през който те ще бъдат лишени от доходи, включително и от такива за поддържане на базовите потребности на двете малолетни деца, както и за осигуряване на елементарен минимум за нормални жизнени условия.

"В случая от представените към настоящия момент доказателства, може да се обоснове извод, че твърдените сериозни вреди, които евентуално жалбоподателят би понесъл, ще са в резултат на допуснатото по закон предварително изпълнение на оспорената заповед. Искането за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед следва да бъде уважено като основателно", пише в определението на Административния  съд в Пазарджик. 

Старши комисар Рогачев е в отпуск по бащинство до 11 ноември, за да гледа малката си дъщеря. До тогава ще бъде заместван от старши комисар Петър Тодоров. 

Връчването на заповедта за отстраняване стана на 23 юни пред дома на Рогачев в пловдивския квартал "Прослав". Тогава бус на Специализираните полицейски сили засече с „филмова маневра“ колата му. От буса изскочиха трима униформени и двама цивилни служители, за да му връчат заповедта за отстраняване. 

Новата рокада на върха на местната полиция вече е отразена и в сайта на ОДМВР-Пловдив. Там отново на позицията "директор" се появи снимката на ст. комисар Йордан Рогачев, а ст. комисар Петър Тодоров е сложен под него на позиция "зам.-директор".

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

FARAON

FARAON

15.07.2021 | 02:56

ДЪРТОТО К О ПЕЛЕ ПОДБИРАШЕ ЛИЧНО МИНИСТРИТЕ НА ЦАРЯ :)

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

15.07.2021 | 02:48

НАЛИ СТЕ МНОГО ВЪЗМУТЕНИ, БАКЛУЦИ? ГЛАВИТЕ!

Отговори
0 0
FARAON

FARAON

15.07.2021 | 02:45

ГЛАВИТЕ СКО ТОВЕ! ИЛИ ЖИВИ ЩЕ ВИ ОДЕР А, ЦЯЛОТО М Р Ъ С НО ПЛЕМЕ И ЩЕ СИ НАПРАВЯ ТЪПАНИ, ДАЙРЕТА, АБАЖУРИ ОТ КОЖАТА ВИ! МАЙКА ВИ ДА Е В А БЪЛГАРСКА!

Отговори
1 2
FARAON

FARAON

15.07.2021 | 02:37

ТОЯ ДЪРТ ПАДАЛ ВЕРБУВА КРАТУНАТА, СЛАВИ И РОСЕН ПЕТРОВ В ПАДАЛСКА ДРУЖИНКА :) ПО НЕГОВА ИДЕЯ СЕГА 2 ПАДАЛИ СИ ПОМАГАТ И СИ РАЗДЕЛИХА СКО ТОВЕТЕ ОТ ГЕРБ :) РОСЕН ПЕТРОВ СИ МЪЛЧИ И ЗАТОВА МОЖЕ ДА СЕ РАЗХОЖДА В ЮЖНИЯ ПАРК. А СЛАВИ АКО ГО МЕРНЕМ ПО СОФИЯ ЩЕ МУ О Т С Е К А ГЛАВАТА!

Отговори
1 1
FARAON

FARAON

15.07.2021 | 02:35

ИСКАМ ГЛАВАТА НА ЛЮБЕН ГОЦЕВ!

Отговори
1 1
FARAON

FARAON

15.07.2021 | 02:35

ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО ГО ИЗМИСЛИ ДЪРТОТО ХАЗАРСКО К О П Е Л Е - ЛЮБЕН ГОЦЕВ, ДЕТО СЕ ПРАВИ НА У М Р Е Л :)

Отговори
1 0
Много чифут бе Много мътрял за сапун

Много чифут бе Много мътрял за сапун

14.07.2021 | 20:13

Тъ да питам адвокатите на Рогатия сиромах дето живеел в село Прослаф Колко пъти Рогатия привика Сатаната Тотев и компания да дадат обяснение за несметните си богатства Колко пъти Рогатия чифут тури белезниците на крадливите ръчички чифутски на Буда Тиквата чифутска от Банкя с оня юредически мотив че Има достатъчно обосновани предположения че Тиквата е разбойник крадец и убиец и да го задържи с полицейско разпореждане барабар с Джипката му за 72 часа та поне за 72 часа Българский Народ да отдъхне от тъпотийте на чифутската Тиква Но не би

Отговори
4 4
Йори

Йори

14.07.2021 | 20:10

За пореден път се обеждавам, че служебно правителство бълваше лъжи с цел репресия и сплашване на българския народ, но много бързо забравиха колко е изстрадал, че въобще няма да ни изплашат комунистите.

Отговори
9 5
Кой ли Всички чифути и мекеретата им

Кой ли Всички чифути и мекеретата им

14.07.2021 | 19:34

Ми и теб ще те застрелям бе нормалния От такива нормалници като теб и рогатия полудяхме Вашата мамка Кое ви е нормалното Да галите по чотурата чифутска Тотевци и компания и да им прикривате далаверите Тва ли ви е нормалноста Борбата с вас трябва да се провежда по методите на чичко Хитлер и баш майстора му доктор Менгеме

Отговори
4 6
Хуго

Хуго

14.07.2021 | 17:46

Сега се стягайте дребни рибки щот много говорихте за началника идва ви края,яки уволнения за предателите и женските клюкарки!!!

Отговори
14 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?