71

Изненада! Пуснаха от ареста Любомир, обвинен за убийството на жена си

Ще го следят с електронна гривна на крака

Любомир, който е обвинен за убийството на приятелката си в пловдивското село Бегово, излиза от ареста. Това е решениетп на магистратите от Апелативния съд в Пловдив. Те промениха мярката му от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Любомир ще бъде контролиран чрез електронна кривна на крака.

Мотивите за решението на съда са основно три.  Първо, изминалият период от време от задържането му до днес – 1г. и 10м., от които 1г. и 4м. в досъдебната фаза на процеса, който срок се доближава до максимално възможният за задържане в тази фаза на процеса, в която делото отново понастоящем се намира. Известно е виждането на съда в Страсбург, че опасностите от укриване и извършване на престъпление логично се снижават с изминаване на време, през което заподозряното лице е задържано. 

Второ, свидетелите, уличаващи, макар и по косвен път обвиняемия, вече са разпитвани множество пъти, в това число и пред съдебният състав разгледал делото в съдебната му фаза, с участието на всички страни в процеса. Поради това, дори и да се направи опит тези лица да се мотивират да се отрекат от показанията си, то при налични показания, дадени пред съдия, в присъствието на обвиняемият и неговите защитници, тези опити принципно са обречени на неуспех. Поради това Окръжният съд неправилно е обосновал продължаващо задържане на обвиняемия с опасността от въздействие върху тези свидетели, смятат от съда. 

"На трето място, принципно вярно е казаното от Окръжния съд, че не е констатирано до момента неоснователно бездействие на органите на разследването, но, не може да има спор, че това разследване продължава, и то не по вина на обвиняемия, а по вина на държавното обвинение, представител на което е действало така, че да внесе съмнение в своята безпристрастност. И именно последното налага да се преповторят значителен брой от извършените процесуално-следствени действия, което неминуемо е свързано с продължаване на разследването в един продължителен период от време. Няма законово и правно оправдано основание поради пороци на разследването, допуснати от прокуратурата, Любомир да продължава да търпи най-тежката мярка за неотклонение", мотивират се магистратите. 

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Припомняме, че срещу Любомир са повдигнати обвинения, че на 11 септември 2020 г. е убил половинката си Красимира. Делото е било в съдебната му фаза, от където е било върнато на Окръжна прокуратура заради допуснати сериозни пропуски и процесуални нарушения в хода на проведеното разследване. Сред основните мотиви за убийството е това, че Красимира е лишила Любомир от възможността да води лъскавия си живот. 

Любомир и Красимира живеели на съпружески начала от 2018 г. Той се запознал и сближил с жената, защото разбрал за нейното добро финансово положение. Покойните й родители й били оставили в наследство много земеделски земи, които тя обработвала и получавала заплащане.  През 2018 г. се родило първото им дете, а през 2020 г. – второто. Любомир обаче не полагал достатъчно грижи за семейството. Предпочитал да се среща с приятели, да демонстрира по-висок стандарт от тях и да харчи парите, които половинката му предоставяла. 

Когато Красимира установила, че финансовите средства са намалели значително, му поставила условие да ограничи разходите. Между двамата скандалите се задълбочили и се разделили. Любомир не искал да приеме, че губи привилегиите, които му предоставял съвместния живот. Той преценил, че ако в удобен момент инсценира самоубийството ѝ, цялото имущество на жената, чрез децата, ще остане за него.   

На 11 септември на два пъти ходил до дома на Красимира и настоявал да се срещнат. Тя отказвала и не му отключила входната врата. На третия път той успял да влезе в къщата и се промъкнал в стаята, където спяла. Тя се събудила и изправила, изненадана от появата му.  В стаята била оставена въздушната пушка, подпряна на дивана. Любомир се възползвал от ситуацията, като взел оръжието и стрелял към гърдите ѝ.  Пред всички той представил случая като самоубийство.  

           

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Драган

Драган

15.07.2022 | 08:42

Поредно доказателство че всичко опира до некорумпирания български съд.

Отговори
0 0
пълен абсурд

пълен абсурд

14.07.2022 | 22:06

Сюжет за криминале. Цървулът се жени за богата жена. Тя му ражда 2 дечица. Цървулът го интересуват само парите на жена му. Решава да я убие. Убива я. Взима парата и вече, като млад вдовец се откупва от некурумпирания бълтарски съд. Следва продължение........

Отговори
8 0
Майна

Майна

14.07.2022 | 20:03

Оставете човека на мира

Отговори
2 6
адв. Балтиев

адв. Балтиев

14.07.2022 | 18:53

И защо?

Отговори
7 1
Запитване

Запитване

14.07.2022 | 17:19

Малоумният прокурор е засрал делото от напъване!

Отговори
8 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?