Следвайте ни

Изненада! Подкупната данъчна се призна за виновна, осъдиха я

viber icon

Данъчната от НАП-Пловдив Ренета Иванова се призна за виновна за взимането на подкуп в размер на 2000 лв. Така процесът срещу нея се проведе по съкратената процедура и тя се сдоби с условна присъда - 2 години лишаване от  свобода с 4 години изпитателен срок, съобщиха за "Марица" от съда. 

В съдебната зала прокурорът поиска минимално наказание с отложено изпълнение, тъй като Иванова си признала и съдействала. Защитата пък побърза да изтъкне, че бившата данъчна е с чисто съдебно минало и че това и е единственото прегрешение.  Пледираха за глоба в размер на внесената парична гаранция от 3000 лв. 

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд.

Припомняме, че Иванова е с обвинение за подкуп в размер на 4000 лева, поискани от собственик на фирма заради нередовни фактури в счетоводството на обекта. 

Историята започнала в началото на 2020 година. Тогава инспектори от НАП – Пловдив извършвали данъчна проверка на фирма от града, която се занимавала с продажба на облекла българско производство и внос от чужбина.

Месец след като била уведомена за проверката, управителката решила да получи информация за развоя й. Нейни познати я свързали с  Ренета Иванова, която била дългогодишен служител на НАП – Пловдив, като последно изпълнявала длъжността на началник на отдел. 

Тя приела в кабината си управителката на фирмата, която й споделила за проверката и предоставила името на дружеството.  На 18 февруари данъчната й се обадила по телефона, като й съобщила, че е събрала информация за проверката и я поканила отново да се видят в кабинета. Там обяснила на управителката, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева. 

Иванова  казала, че може да съдейства проверката да приключи без констатации за нарушение, като срещу това поискала подкуп от 4 000 лева. Парите трябвало да бъдат дадени на два пъти – по 2 000 лв. 

На 24 февруари данъчната служителка била задържана след като получила 2 000 лева от управителката на дружеството. Тя бе остранена от длъжност. Впоследствие спрямо нея бе взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Предвиденото в закона наказание за данъчната служителка е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева. 

Пред съда хванатата с подкуп обясни, че съжалява за случилото се и че тежки здравословни проблеми в семейството са я принудили да пристъпи към рекет и да си поиска рушвет.

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стоичков

Стоичков

15.02.2021 | 14:45

С чисто съдебно минало,защото до сега никой не се е оплаквал от схемите които въртят в НАП.Защо не и спретнат една проверка на имуществото,дали няма да има разминавания с доходите?

Отговори
12 3
Позор

Позор

15.02.2021 | 14:00

Срам и позор за еврейския род и катун Еврейн да не знае как се краде Па на всичкото отгоре да признае

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?