Измамничката с пенсиите - зад решетките, пускат дъщеря й под гаранция

Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева, която източи 3 млн. лв. от дружеството чрез фалшиви документи за стаж, се опита да скрие лицето си и се изправи пред Темида с качулка на главата. Заедно с нея в зала номер 10, където магистратите гледаха мярката за неотклонение задържане под стража, бяха и другите двама обвиняеми – дъщеря й Николина Георгиева и мъжът, с който живее на семейни начала Лазар Лазаров. С пускане под гаранция се размина само Николина. Тя ще трябва да плати сумата от 1000 лв. за да излезе на свобода. Александрина Георгиева и Лазар Лазаров обаче останаха зад решетките. 

Адвокатът на подсъдимите Йордан Давчев призова съда за по-прецизно обвинение за двойката и подчерта, че дъщерята била невинна. Той добави,че Александрина била притискана от разследващите и прокуратурата, за да разкаже схемата, а Николина била готова да излъже само и само да бъде пусната, защото детето й е болно. 

Александрина Георгиева бе арестувана в началото на седмицата по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. След като е напуснала осигурителния институт Георгиева основала две частни фирми за пенсионни услуги – „ЕЛ ЕЙ консулт 2017” ЕООД и „НАЙ консулт” ЕООД. Чрез тях тя движела измамните схеми, а нейни съучастници били другите двама от семейството. Пловдивчани давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в приходната агенция, Александрина Георгиева ги прибирала в джоба си. Пред клиентите представяла фалшиви УП-та за трудов стаж в различни фирми. След което им казвала "Честито! Вече си пенсионер!". 

 

 

УП-тата са били на предприятия, които вече не съществуват. Едно от тях било ТКЗС в Браниполе. Сред фалшифицираните документи стоял и печатът на фирма, чийто архив бил изгорял преди 20 години. 

По време на делото стана ясно още, че в хода на разследването бил разпитан и управител на фирма за изготвяне на печати. Той заявил, че Лазар Лазаров лично е поръчвал печат от една от тези фирми. Николина пък сама признала, че е вписвала ръкописния текст в бланките, но пред разследващи обяснила, че не е знаела, че това е престъпление. Мислила, че помага на майка си. Тя категорично отрекла да е слагала подписи, но се оказва, че според експертизата на документите, именно Николина се е подписвала до печатите.

 

Адвокатът на подсъдимите пък бе категоричен, че само двама от свидетелите имали документи, които доказват, че са давали пари за закупуване на осигурителен стаж.  „Вие представяте ли си как давате 10 000 лева на някой без да му искате какъвто и било документ. Това е абсурдно” каза юристът. Освен това той подчерта, че слуховете за източените 3 млн. лв. от Държавното обществено осигуряване били силно преувеличени. 

 

снимки: Атанас Кънев

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?