3906

Измамата за 5 млн. лв. с инструменти менте: Геворг ще чака старта на делото в ареста

Геворг Харутюнян, срещу когото има обвинения за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, остава в ареста. Днес той обжалвал мярката си за неотклонение "задържане под стража", но апелативните магистрати потвърдили определението на Окръжния съд. Така Геворг остава в ареста. 

Един от тримата съдии от състава, разгледал жалбата, е останал на особено мнение, като съдебният акт е бил постановен от мнозинството на въззивния съд. Мнозинството прие, че на настоящия етап от разследването не е разколебано наличието на обосновано подозрение за извършени от Геворг престъпления. Срещу него и още деветима обвиняеми, три от които жени, са повдигнати същите обвинения -  за извършени множество престъпления, включително участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел за извършване на данъчни престъпления, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки. 

По досъдебното производство срещу Геворг и останалите са извършени множество обиски, претърсвания и изземвания в жилища, автомобили и складови помещения на територията на Пловдив и областта. Разпитани са свидетели, изискани са писмени доказателства от различни държавни органи, включително и документация от Митница Варна, осъществена е кореспонденция с куриерска фирма „Еконт“ и други.

Апелативното мнозинство прецени, че по делото няма данни за нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ на Харутюнян в по-лека. Що се отнася до желанието му да излезе от ареста, за да се грижи за малолетните си деца, правилно Окръжният съд е посочил, че те имат майка, също баба и дядо, които могат да помагат в отглеждането им.

Доводите на защитата, изложени в жалбата и поддържани пред настоящата инстанция за отпаднала нужда от изпълнението на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Геворг, мотивирани с  извършените до момента множество процесуално следствени действия, както и поради обстоятелството, че задържането продължава вече четири месеца, са неоснователни.

"Не намират опора в приложените материали и в съдебната практика доводите на защитата, че продължителността на задържането покрива критериите за неразумност на срока на задържане. Според стандартите, изведени от практиката на Европейския съд по правата на човека, преценката за неразумна продължителност на задържането се извършва съобразно сложността на делото, фазата в която се намира производството по него и поведението на съответните органи. Касае се за разследване с фактическа и правна сложност, в рамките на което прокурорът е привлякъл със съответни обвинения множество лица, като компетентните органи на досъдебното производство не могат да бъдат упрекнати в липса на достатъчно усърдие при водене на производството. Времетраенето на задържането не надхвърля законово установения срок за максимална продължителност на задържането под стража на досъдебното производство. По него се работи активно и ритмично, така че само по себе си обстоятелството, че Геворг е задържан четири месеца не е основание за промяна мярката му за неотклонение в по-лека такава", сочат апелативните магистрати.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?