Следвайте ни

ИЗМАМА: Раздават милиарди на пловдивчани от името на Международния валутен фонд

viber icon

Хакерите в нета нямат почивен ден - пуснали са поредна кука в морето от мейли и чакат плячка. Този път пощите на пловдивчани са заляти с електронни писма от името на Кристалина Георгиева, председател на Международния валутен фонд, научи „Марица“. 

Измамната схема е добре позната – обещават се едни големи суми пари, а от получателя не се изисква нищо особено – само да оголи личните си данни. 

В писмото менте се обяснява, че като бенефициент на фонда четящият пред компютъра ще получи дълго чакани средства за първото тримесечие на годината. Представящият се за Кристалина Георгиева се извинява за забавянето на милиардите и съобщава, че частичното плащане вече е подготвено и е на стойност 8 млрд. щатски долара. 

Получателят на писмото има 168 часа да отговори на мейла с щастлива новина като следва стриктно указания и инструкции.  

„На г-жа Патриша Уилсън е заръчано да ви издаде VISA карта,

На която ще ви бъде наредена сумата. По време на нашето разследване открихме с ужас, че плащането ви е забавено ненужно от корумпирани служители на банката, които се опитват да пренасочат средствата Ви в техните частни сметки. И днес ви уведомяваме, че картата ви е готова и чака да бъде доставена“, се казва в писмото. 

Следват и инструкции – трябва да се изпрати информация за доставка на VISA-картата – име, ЕГН, адрес, професия и телефон.   

„Благодаря за вашето любезно внимание

На Ваше разположение!

Г-жа Кристалина Георгиева“, завършва мейла. 

Не е ясно дали някой се е хванал на въдицата, но със сигурност атаката по електронните пощи е непрестанна. Това е поредният опит за кражба на лични данни, които могат да бъдат използвани за какво ли не, разбира се, в ущърб на доверилия се. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

хитър Петър

хитър Петър

05.12.2020 | 14:50

Е-те си май-та циг-нска

Отговори
0 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

04.12.2020 | 21:51

Веднага си давам моите данни.Име-вече е посочено горе.ЕГН-10.02.31.5420.Адрес-Пловдив,кв.Столипеново,Професия-ясновидец,тел.0888888888.Чакам парите.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?