61

Издирван в САЩ крайнодесен екстремист засечен в Пловдив

Американският крайнодесен екстремист Роб Рундо се укрива в Пловдив, съобщава разследващият сайт Bellingcat. Рундо го грозят до 10 години затвор, ако бъде осъден по обвинения в размирици и заговор в процес, който трябва да започне през пролетта на следващата година в Лос Анджелис.

Той има крайнодясна модна марка, която популяризира и постоянно публикува постове в многобройните си канали в Telegram, без да указва къде се намира. Но по снимка, публикувана в един от каналите му в Telegram на 31 октомври 2022 г., на която той е с ново яке, Bellingcat откри местонахождението му.

Използвайки Google Street View, разследващите журналисти разкриват, че стената, пред която се е снимал, е на жилищна сграда в Пловдив, втория по големина град в България.


  
Съосновател на Rise Above Movement (RAM), вече несъществуваща американска банда на бели супремасисти, 32-годишният Рундо беше обвинен през 2018 г. във връзка с насилствени сблъсъци на няколко митинга в Калифорния през 2017 г. През юни 2019 г. делото му е прекратено от калифорнийски съдия с мотива, че Законът за борба с безредиците, по който Рундо е обвинен, е противоконституционен. В някакъв момент след това Рундо напуска Съединените щати като свободен човек и се отправя към Европа. В коментари за процеса, Рундо твърди, че е действал при самозащита.
  
През ноември 2020 г. Bellingcat, цитиран от БГНЕС, разкри, че Рундо, очаквайки резултата от федералното обжалване на отхвърлянето на делото му, изгражда нова база за себе си и дейността си в Белград, Сърбия. По-малко от три месеца след публикуване на разследването, сръбските медии съобщиха, че Белград е изгонил Рундо от страната.

Но както по-късно установяват от Bellingcat, до ноември 2021 г. Рундо отново е бил в Сърбия.

Върховният съд отхвърля обаче молбата му за обжалване през януари 2022 г. Съдебният процес срещу него е насрочен да започне в залата на федералния съд в Лос Анджелис през април 2023 г. Срещу Рундо са повдигнати две обвинения по федералния Закон за борба с безредиците (подпомагане и подстрекаване към бунт и заговор за нарушаване на Закона за борба с безредиците), за всяко от които се предвижда максимална присъда от 5 години затвор. Един от тримата му съдружници е бил задържан по същите обвинения през май 2022 г. и се намира в следствения арест. Другите двама негови сътрудници са на свобода под гаранция с условия, които включват предаване на паспортите и ограничаване на пътуванията до Южна Калифорния.

Известно е, че Рундо не е участвал в нито едно от съдебните заседания през 2022 г.; в публичен съдебен документ от март дори се отбелязва, че адвокатът на Рундо "не е успял да се свърже и да комуникира" с него.

На 16 октомври 2022 г., след няколко седмици публикуване на снимки и видео от места в Северна Македония и Гърция, Мейфийлд публикува своя черно-бяла снимка с надпис "На път". За разлика от предишните публикации, Мейфийлд не отбелязва местоположението на тази снимка. Въпреки това Bellingcat успява да определи геолокацията на тази снимка на Мейфийлд - Пловдив, България. Открито е и точното място: автобусна спирка в северната част на града.

На 22 октомври 2022 г. Рундо публикува линк към цветни снимки, на които той е модел на нова марка дрехи. Тази линия дрехи се продава от френски търговец на неонацистки облекла. На 1 ноември Рундо публикува черно-бяла снимка от същата локация, на която е с черни слънчеви очила и същата марка яке.

На 3 ноември 2022 г. Рундо публикува черно-бял видеоклип, на който се вижда как боксира в сянка на малък боксов ринг. Рундо изтрива видеото по-малко от четири часа след публикуването му. Благодарение на изображение на стената, което се вижда на заден план, скоро е разкрито местоположението - Perfect Fitness, на около 20 минути пеша от местоположението на предишните снимки.

На 7 ноември 2022 г. той публикува в канала на модната си марка в Telegram така наречената "снимка на поддръжник", на която се вижда неидентифициран мъж с гръб към камерата, седнал в бар. В снимката има няколко улики, които веднага показват местоположението ѝ - Rock Bar Download, популярен бар в центъра на Пловдив, на половин час пеша от снимките със стената.

Bellingcat се е свързал с Министерството на вътрешните работи на България, за да попита дали знае за присъствието на Рундо в страната и дали работи с американските власти за неговото издирване, задържане или екстрадиране. Говорител на министерството насочил въпросите към националната полиция на България, която заявила пред Bellingcat, че е запозната с въпросите, но тъй като те се отнасят до оперативни (потенциално текущи) разследвания, не може да предостави коментар към момента на публикуването.

Главният канал на Рундо в Telegram беше забранен от магазините на Google Play и App Store на Apple през май 2022 г., което означава, че потребителите трябва да изтеглят приложения директно от Telegram, за да имат достъп до него. Впоследствие броят на последователите на Рундо спада от над 13 000 абонати през май 2022 г. до приблизително 10 400 абонати към ноември 2022 г., което представлява спад от 20%.

"Рундо е по-малко популярен, отколкото би искал", казва пред Bellingcat Джошуа Фишър-Бирх, изследовател от базираната в САЩ неправителствена организация Counter Extremism Project. "Рундо няма профила на влиятелен човек, което вероятно иска и което се затруднява и от невъзможността му да използва лесно основните социални медии."
  
Другите канали на Рундо в Telegram също не се справят добре. Резервният "нецензуриран" канал, който Рундо е създал през май, все още има по-малко от 5000 абонати към ноември 2022 г.; други, включително неговите модни марки и новият личен канал, който той е стартирал през април 2022 г., имат само няколко хиляди последователи.

Международното присъствие на Рундо обаче очевидно му позволява да се учи от опита на други крайнодесни движения. В един от каналите си в Telegram през май 2022 г. Рундо публикува аудиозапис на почти тричасов разговор с Алекс Дейвис, съосновател на британската неонацистка група "Национално действие", която през 2016 г. е обявена за терористична група от британските власти. По времето на публикуването на разговора Дейвис е осъден за членство в терористична организация и е вкаран в затвора, като в крайна сметка получава присъда от 8,5 години. Въпреки това Рундо описва "Национално действие" като "пионер в уличната младежка политика" и насърчава последователите си да "си водят бележки и да се учат от „Национално действие".

Фишър-Бирх предупреждава, че Рундо все още е опасен и "се опитва да си спечели последователи в американската крайна десница". Рундо продължава да ръководи модел на бойни клубове в САЩ и извън тях, като се насочва към млади мъже и ги вербува в гимназии, спортни зали и на други места. Освен това, казва Фишър-Бирх пред Bellingcat, Рундо все повече подчертава необходимостта членовете да бъдат обучени, готови и твърдо решени като "воини" да използват физическо насилие срещу своите врагове.

Bellingcat се свърза с Рундо чрез неговия акаунт в Telegram, за да поиска коментар за тази статия, и го попита дали има законно право да пребивава в Европейския съюз, защо е напуснал Сърбия и дали ще се върне в САЩ за процеса през април 2023 г. Към момента на публикуване на статията той не е отговорил на молбата.

Изглежда, че Рундо е зает с модната си марка. "Ще имаме едно последно голямо представяне на всички нови артикули преди Коледа, така че останете на линия", написа Рундо в канала на марката си на 29 ноември 2022 г. - като отново публикува снимка, направена пред незабележителната стена с една червена ивица в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
пътник

пътник

01.12.2022 | 08:12

Да не е бил на гости при Копейкин?

Отговори
3 2
Бай Брадър

Бай Брадър

01.12.2022 | 08:19

Ще ти дойде на гости в задният двор

Отговори
2 2
Ентусиаст

Ентусиаст

01.12.2022 | 08:30

Твърде вероятно е! Все пак, "колеги" един вид, ще обменят опит...

Отговори
2 1
Еха

Еха

01.12.2022 | 08:01

Това параноята е опасно нещо "ултра", "супер". Немога да разбера тази медийна истерия родна ли е или ни я внасят :) Щото не бяха супер мега вируси и бактерии, не бяха супер групировки, сега супер злодеи и супер герои ще почнат на никнат по градове и паланки. Бил супер мега опасен обаче се разхождал по цял свят на свобода. Ама не бил осъден, дори не бил под домашен арест. И колко странно не се съобразявал с медиите да си стои вкъщи ами трябвало да го търсят. За капак се снимал и публикувал снимки и не се криел. А, стига де

Отговори
3 3
Ехее

Ехее

01.12.2022 | 04:44

Сигурно Азов му е на сърцето..

Отговори
2 8
глупости

глупости

01.12.2022 | 07:19

Но дори и да е така ето един екстремист който се търси и преследва в щатите. А тук? Такива червени подлоги на които Кремъл им е на сърцето с лопати да ги ринеш а никой не ги търси за нищо и са парламентарно представени.

Отговори
3 5
Ентусиаст

Ентусиаст

01.12.2022 | 08:31

Вагнер му е на сердцето, Вагнер! А не Азов!

Отговори
3 1
Благой

Благой

01.12.2022 | 01:34

Тоз Пловдив за нищо го нямат, Всички се крият в него. Ама то много скрито, като минеш по главната и ХОП. Аз миналата седмица срещнах една наша съседка от Хасково, която казаха че е починала, Тя е от Стамболовско. Като ме видя и хукна да бяга. Викам си няма лошо , нека е жива. То филма Пътят на честта го казаха за докторите с документите за умрели. И аз съм си по-наивен и се надявам някой ден в Пловдив да срещна моите баба и дядо. Може в Пловдив да се възкръсва. Градът на живите мъртви или мъртвите живи. Нека институциите се замислят защо идват да се крият в Пловдив.

Отговори
10 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?