Следвайте ни

Инвеститор от с. Баните застроява парка на ул. "Весела"

Кварталът настръхна срещу поредното унищожаване на зелена площ. Частният имот е собственост на "Инджовстрой" ЕООД

viber icon

Нов протест срещу застрояване на кварталната градинка зрее в Пловдив. Този път се разбуни кварталът между бул. "Марица юг" и ул. "Весела". Хората от съседните блокове са притеснени, че единственият малък парк в района ще падне жертва на багерите. Имотът е частен и съвсем скоро там ще започне издигането на нова кооперация, показва разследване на "Марица". Той е собственост на фирма "Инджовстрой" ЕООД, регистрирана в с. Баните, обл. Смолян. Инвеститорът го е закупил през 2017 г. и вече подготвя документите за строеж. Имотът е заграден със сигнална лента. Фирмата има дълга история и опит в бранша и редовно печели обществени поръчки, включително и в Пловдив. Тук тя е санирала два блока с държавни пари по последната програма за енергийна ефективност. Според проучването на "Марица" инвеститорът смята да построи кооперация на 5 или 6 етажа.   

 

Теренът се намира на ул. "Весела" 27-29. "Млади и възрастни с години чакаха хубавите детски кътове, които бяха изградени наскоро. Дърветата до блоковете пък са единствената зеленина тук. Ще ги браним с жива верига и ще водим дела в съда, ако Общината разреши застрояването близо до 16-етажните блокове”, заявиха вчера разгневените жители на квартала. Днес те ще организират първия си протест и очакват да бъдат подкрепени най-малко от 400 семейства. Според активистите се готви масова сеч на 40-50-годишни здрави дървета. Собственикът вече е възложил на ландшафтен архитект да направи експертиза за т. нар. санитарно почистване.

 


Жителите на квартала са притеснени, че под прозорците им ще се строи 5-етажна кооперация, която ще отнеме светлина, въздух и гледката към реката. Строителството означава, че ще се изрежат всички дървета. "Не са саморасляци. Това са липи и орехи. Ето тази липа лично аз съм засадил преди 45 години", сочи мъж с побеляла коса голямо китно дърво точно срещу блока на ул. "Весела" 29.

 

Скандалното е, че от двете страни на орисаната за изсичане градинка съвсем наскоро са изградени две нови детски площадки, а на ул. „Весела” и бул. „Марица - юг” са направени нови тротоари. Майсторите са си тръгнали преди броени дни. Благоустрояването е извършено с безвъзмездната финансова помощ от ЕС по оперативна програма „Региони в растеж”.

 


„Ако общината не спре строежа, ще сезираме Брюксел, защото при изкопните работи неизбежно ще бъдат увредени детските площадки и новата настилка, изградени с европейски средства. Нека да видят как се унищожават вложените от ЕС средства. Абсурдно е да се копае на един метър от катерушките, на които всеки ден се събират по 50 деца от квартала. На новите площадки идват ученици и възпитаници от детската градина, защото всички останали свободни площи масово са застроени. За отдих и игра на децата няма място, а сега искат да ни отнемат и това зелено кътче”, гневят се хората.

 

Проблемният имот е с площ 535 кв. метра. Навремето теренът е бил общински, но преди петнадесетина години администрацията го е заменила в реститути, притежаващи земеделска земя. "И тогава собственикът направил опит да строи, но удари на камък. Един от съседите ни наел адвокат и заведе дело в съда. Спечели делото във Върховния административен съд и тогавашното строителното разрешение бе отменено. Странно е как такова явно е издадено за втори път на новия собственик", питат защитниците на градинката. 

 

Те не знаеха кой е инвеститорът. "Марица" установи, че с нотариален акт  № 160 от 20 юли 2017 г. имотът е продаден от предишния собственик на фирма „Инджовстрой” ЕООД, регистрирана в с. Баните. "Ако предприеме строителна инициатива, това ще бъде незаконно, защото по този казус веднъж вече се е произнесъл ВАС. Ако въпреки това реши да строи, няма да му позволим", предупреждават хората.

 


Според подробния устройствен план, одобрен от институциите, обаче в частния имот е предвидено застрояване с височина над 15 метра.

 

"При нас няма заявление за строителство в този имот", каза кметът на "Централен" Георги Стаменов. За строежи в по-голяма категория разрешение се издава от Община Пловдив.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Явор Търнаров

Явор Търнаров

17.05.2019 | 09:21

Хаджи Енчо прав си, човек! Нагли хора бе, проклети. Не дават на хората да строят. Искат да има къде децата им да играя, в близост до блока, в който живеят. Наглост бе. Искат да има, къде да седнат след работа, на сянка, да си починат. Наглост ти казвам, наглост. Искат да има, къде да си паркират колите. НАГЛОСТ! Искат да има зеленинка покрай блока. Абе проклети хора... Хаджи Енчо президент, Хаджи Енчо президент, Хаджи Енчо президент, Хаджи Енчо президент....

Отговори
1 0
НАРОДА

НАРОДА

16.05.2019 | 12:38

ПАЗЕТЕ СИ ГРАДИНКАТА. ДЕЖУРЕТЕ. КОМИТЕТ. НА ПРОТЕСТ, ЗА ДЕЦАТА СИ!!!!

Отговори
6 1
Корумпирани Прасета Клецат Пловдив

Корумпирани Прасета Клецат Пловдив

16.05.2019 | 10:38

Тотьо Алчният Боклук Прееба Трайно Пловдив!!!

Отговори
10 1
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

16.05.2019 | 10:08

Това вече е махленски терор. Човек нищо не може да построи, ако се остави на съседите. Разбира се, че на изоставени терени има поникнали храсти и дървета. Това не ги прави паркове. Тези хора имат в непосредствена близост благоустроения наскоро бряг на Марица.

Отговори
4 12
Елена Здравкова

Елена Здравкова

16.05.2019 | 10:05

И в продължение на предишния ми коментар. И тук става дума за "инвеститор"или "собственик" от Родопската яка!

Отговори
5 2
Елена Здравкова

Елена Здравкова

16.05.2019 | 10:02

Аман,бе!Юрнаха се всички да строят!Това ми прилича на друг подобен случач в Кичук Париж, близо да сградата на НАП. И там става дума за междублоково пространство, 50 годишни дървета и детска площадка. Не се наядоха, ей!

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?