46

Интернет прелива от райски газ, деца от Пловдив купуват на поразия СНИМКИ

Флакончетата с райски газ се оказаха новото топ изкушение за подрастващите в Пловдив, а и в цялата страна. "Друсането" с подобно вещество може да е изключително опасно и води до пристрастяване. Ниската цена на удоволствието и безпроблемното му закупуване обаче тласкат тийнейджърите към все по-честата употреба на райски газ. 

Проверка на "Марица" показа, че кошчетата покрай парковете в града, където вечер се събират младежите, преливат от металните флакончета с диазотен оксид. По непотвърдена информация на ден в Пловдив се вдишват средно по 1000 дози, което никак не е малко. Запознати твърдят, че малчугани в града не се задоволяват само с един флакон и често използват втори, дори трети, за да се почувстват в безтегловност. 

Според производителите и разпространителите на райски газ, той е безвреден и се предлага свободно. Най-широка употреба намира в сладкарството, което допринася за това да се намира лесно и почти навсякъде. В медицината и стоматологията пък райският газ се използва за притъпяване на болка. Когато се предлага за забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата действителност и взрив от емоции. Това продължава от 2 до 5 минути, но всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца. Сред известните последствия от инхалацията на патрон с райски газ са халюцинации, психози, световъртеж, гадене и повръщане, също подуване на корема, висока температура и треска. В много краен случай е възможно вдишването да доведе до сериозни неврологични увреждания и забавен пулс. 

Експертите твърдят, че съчетаването на райски газ с наркотици и алкохол е много опасен ход, който може да доведе до смърт. 

Омбудсманът Диана Ковачева вчера внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата от деца на райски газ – чл. 5б, нова ал. 5. Малко по-късно и Корнелия Нинова даде брифинг по темата. 

Последва ответна реакция и при онлайн търговците. Цените на патрончето с райски газ паднаха още, с цел да реализират повече продажби преди да настъпят някакви промени. Така срещу 30-40 ст. за бройка при взимане на големи количества и в момента в интернет прелива от обяви за опасния продукт. Средната цена онлайн се движи между 0,60 и 1,20 за един патрон. Има разфасовки по 24, 50, 100, 200, 500, 600, 1200 броя, като съответно най-голямата излиза най-много на сметка. 

Обявите за продажби на райски газ са сред най-търсените. Не се изисква лична карта, за да си закупиш, така че трудностите пред младежите по пътя към удоволствието са сведени до минимум. 

Разтревожени родители сигнализираха до "Марица", всяка вечер младежи се събират пред блоковете, вдишват от райския газ и стават абсолютно неадекватни. Сигналите са от всички квартали в града, включително и от няколко пловдивски села. 

Полицията също е запозната с проблема и е нащрек. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?