Следвайте ни

Инспектори по храните на съд за рекет с пари и сирене

viber icon

Двамата инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, които през лятото бяха заловени, докато рекетираха за подкуп и продукти фермери от Първомайско, се сдобиха с обвинителен акт и отиват на съд, съобщиха от прокуратурата. 

48-годишният инспектор Григор Милчев и 37-годишният му началник Светослав Несторов за искан ​рушвет от 1000 лева и хранителни продукти на стойност 84 лева и за злоупотреба със служебното положение.  

Жертви на подкупните служители станали собствениците на козефермата „Халалица“ в първомайското село Искра, в което кметувал бащата на Несторов. През април 2019 г. двамата фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в Искра.  Двамата обвиняеми инспектори обаче разбрали, че това е извършено, преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Поради тази причина обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. Те имали правомощия да извършват тази дейност.

На 22 юни 2019 г. Григор Милчев, главен инспектор в отдел в ОДБХ - Пловдив, отишъл в Искра, като преди това се срещнал с ​шефа си Светослав Несторов. Двамата се разбрали да поискат 1000 лева от фермера, за да си затворят очите за нарушението и да забавят преписката. В добавка пожелали и две чанти с хранителни продукти от мандрата - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Предаването на рушвета станало на 26 юни на бензиностанция в Първомай.  Малко по-късно подкупният инспектор бил задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства - 17 387 лева от Григор Милчев и 2700 лева от Светослав Несторов, които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо Милчев и Несторов е определена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 3000 лева за всеки един от тях. 

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?