Следвайте ни

Икономическа полиция рови сметките на превозвачите в градския транспорт

viber icon

Служители на Икономическа полиция  хвърлиха в смут пловдивските превозвачи, след като  преди два месеца влязоха в офисите за проверка.

Документация беше изискана във фирмите „Хеброс бус” на инж. Веселин Дошков,  „Автотранс ​- 2000” на инж. Димитър Чолаков,   „Автобусни превози - Пловдив” и  „Меритранс - 2002” на Петко Ангелов,  „КЗТ Златанови” на Татяна Златанова. Превозвачите от години обслужват 29-те автобусни линии в Пловдив.

Проверка беше извършена и в Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. По-късно стана ясно, че под лупа се гледат осчетоводяването на приходите от карти и билети, плащания от Общината и методиката за разпределяне на средствата.

Транспортните фирми получават субсидии от общинския бюджет в годишен размер 6 млн. лева. Приблизително толкова им се  превеждат като компенсации за преференциални пътувания на различни групи граждани от републиканския бюджет.  От Общинското предприятие "Организация и контрол на  транспорта" обясняват, че  механизмът на дотациите в градския транспорт се определя с наредба на Министерството на транспорта  и с решение на местния парламент. Плаща се според изминатите километри, които се следят и се изчисляват автоматично  с помощта на GPS система. Превозвачите обаче получават и приходи от продажбата на билети и карти, което противоречи на европейския регламент.

Проверката е била  възложена на Икономическа полиция от пловдивската прокуратура. Приблизително по същото време от Общинския съвет бяха поискани копия на всички решения, които касаят компенсации и субсидии. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?