Следвайте ни

Ханибал Лектър от Димитровград разсече с брадва две жени

Идвайте бързо, мама почина, телеграфирал до роднини шизофреникът Георги Патрашков, преди да бъде арестуван

Преди 21 години димитровградчанинът Георги Патрашков съсече с брадва 61-годишната си мащеха Руска и комшийката им Мария Костова (73 г.). След като експерти го освидетелстваха за невменяем, той бе пратен на лечение в ловчанското Съдебно отделение на тамошната Държавна психиатрична клиника. Сега заведението за опасни луди се води към затвора в същия град. 


Ако отидете в крайния квартал на Димитровград - "Изток", по-известен като "Млада гвардия", със сигурност ще видите как местен жител се рови в боклуците. Той обаче услужливо ще ви насочи към улица "Марбас", където се намира старо миньорско блокче. От 1997 г. насам олющената сграда с номер 7 се нарича от местните и кооперацията на ужасите. 

Там се намира жилището на семейство Патрашкови. На входната врата е застанал друг гид - Иван. Казва, че обектът на медийния интерес отишъл за хляб и може да бъде заварен в отсрещния магазин. Магазинът пък представлява нещо средно между бакалия и пивница. Зад тезгяха се хили собственикът, който настанява пишещия тези редове на свободна маса и води при Патрашков-младши. 63-годишният мъж отказва предложената му бира с довода "пия лекарства", бакалинът пък прави физиономия, с която иска да каже, че освен илачи Патрашков не е враг и на алкохола. Все пак Георги с охота отпива от предложената му кока-кола. 

"С този апарат, дето ме снимате, по телевизията ли ще ме пущате, тогава да знаете, че искам безплатна карта за градския транспорт, срамота е да не ми я издадат, аз съм инвалид", нарежда Патрашков. Запалва цигара и свежда леко глава, а погледът му наподобява онзи на Ханибал Лектър от филма "Мълчанието на агнетата".

Зловещата история, в която той е главен герой, се случи на 22 януари 1997 г. около 13 часа. Тогава шизофреникът разсякъл мащеха си през чатала, отделил главата от тялото и я ритнал под леглото. После излязъл на двора и с острието на топора разпорил през слепоочието и врата 83-годишната баба Мария.

След клането Георги подпрял брадвата на стената в кухнята, отишъл до кварталната пощенска станция. Там телеграфирал на роднини: "Идвайте! Бързо, мама почина!". След това оплискания с кръв мъж го задържали полицаите. Докато пък бил заключен в килията на следствието в Димитровград, Патрашков се съблякъл чисто гол. "Старши, ела ми вържи х... на възел", подвикнал шизофреникът на охраняващия го униформен.

"Спомням си всичко за онзи ден", споделя години по-късно пациентът на ловчанската лудница. Признава си и че не изпитва съжаление за стореното. "Това е типично за хора с неговото психическо състояние", коментираха специалисти.

Петилетката престой в Съдебното отделение в северния град Патрашков прекарал в компанията на още 38 души. Всички тези пациенти са застрашили или отнели живота на свои близки. Заради лудостта си обаче те не подлежат на съдебна отговорност.
"Не си мислете, че пациентите ни са извършили деянията си за удоволствие, това е защитна реакция", коментира през 1998 г. тогавашният шеф на психиатрията в Ловеч д-р Илко Дафов. Когато изпаднели в криза, пациенти с диагнозата на Георги не поемали редовно лекарствата си и приемали като заплаха за живота подканянията на близките да пият предписаните илачи. Така се стигнало и до описаното по-горе кръвопролитие, предполагат психиатри.

В лудницата на всеки шест месеца специалисти правели експертизи на Патрашков. След тях съдът преценявал дали лечението да продължи в диспансера, или пациентът да бъде пренасочен към районната психиатрия, в която се води на учет. Допреди 10 години в България имаше само едно Съдебно отделение - това в Ловеч, а впоследствие подобно бе открито и на "Четвърти километър" в София.

"Като ученик ме лекуваха, пенсия взех, га ма изписаха от Кърджали, а веднъж от Ловеч ма пратиха и на санаториум в Наречен. Там бях, закото ми се появи туберкулоза и после пак ма върнаха там", обяснява Георги с присъщия диалект за региона. Той пали поредната му предложена цигара и за всеки случай слага още една зад ухото. 

"Къде ходиш, бе? Нито хляб си купил, нито лекарствата си пил, пък и тука един журналист те търси, а, намерил те е!", намесва се в разговора и току-що появилият се гид от улица "Марбас". После също се интересува дали обектът на медийното внимание ще бъде показан по кабелната телевизия. 

Георги поема към дома си. В ръката му се поклаща найлонова торбичка с хляб. Собственикът на бакало-кръчмата гледа след него, клати глава и върти многозначително китката си, значението е - "в пет на въртележката".

"Гошо сега е спокоен, то и преди да утрепе женските, пак не беше агресивен, ама какво да се прави - киндилици", споделят жители от квартала.

След тази среща кварталът се оглася от звучното: "Пом, пом-пом-пом, здрасти, а, старши, как е?". Този въпрос задава поредният "изпушил". Без да дочака отговор, изкрейзилият младеж поема по посока изгрева на слънцето, огласяйки околността с: "Пом, пом-пом-пом, ху!". Отнякъде се разнася и вой на сирена, ала не е ясно дали е истинска, понеже навремето имаше и един друг екземпляр, дето се мислеше за линейка.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?