Следвайте ни

Горивата: Тобиев на съд за заровената цистерна

viber icon

Пред приключване е разследването срещу пловдивския петролен бос Иван Тобиев, съобщиха за „Марица“ от прокуратурата. Вече са изготвени всички назначени експертизи, събрани са доказателства и са разпитани свидетели. Предстои да се прецизират обвиненията и делото да потегли към съда.

Общо трима са обвиняемите по аферата с горивата, в която беше хванат известният бизнесмен. Собственикът на бензиностанции „Арена“ беше задържан за кратко в началото на 2016 г., след като бе уличен за неплатен акциз за над 3,4 млн. лв., двойно счетоводство и фиктивни доставки на гориво.

Тогава при спецакция в данъчен склад в двора на „Балканкар” на „Кукленско шосе” беше открита заровена цистерна. Чрез нея десетки бензиностанции са се зареждали нелегално с гориво. Според изчисленията на пловдивската митница по схемата, действала две години, са изтъргувани 6 хиляди тона. При експеримент в хода на следствието бе установено, че разходомерът, който отчита маркирания дизел, е бил пробит на две места. Оттам е минавала пломбажна тел, която е хващала метрологичната пломба.

Както „Марица” писа, чрез фирмата си "Арена - И.Т." ЕООД Иван Тобиев беше спечелил няколко поръчки за доставка на горива в различни общини и Агенция „Митници”. Според първоначалния договор, сключен през ноември 2015 г., той трябваше да топли 24 месеца всички 16 митнически поделения в страната, както и двете им почивни станции. На 1 април 2016 г. договорът е прекратен предсрочно и едностранно от митниците. Като мотив беше посочено, че фирмата на Тобиев не е изпълнила в срок заявка за доставка на гориво за отопление за три митнически обекта. На всичко отгоре"Арена - И.Т."  трябваше да плати и неустойка в размер на 44 000 лв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?