Горещи разкрития за Александрина, източила 3 млн. от НОИ

Между 2 000 и 16 000 лева на човек е взимала бившата служителка на НОИ, която източи от държавата 3 милиона лева. Това обявиха от районната прокуратура в Пловдив.

Задържани са трима души, с мярка за неотклонение 72 часа. 62-годишната Александрина Георгиева, мъжът й и дъщеря й ужилили 18 пенсионери.

През своя фирма бившата служителка на държавното осигуряване, е издавала фалшиви удостоверения за пенсиониране. Набирала клиенти, на които не им достигал стаж. Те й давали на ръка големи суми, за да придобият необходимите „точки” за пенсия. С фалшиви пенсионни бланки и печати на отдавна затворени фирми, тя съставяла неистински документи.

„В основата на тази схема е бивша служителка на НОИ-Пловдив, напуснала института през 2009 г. Преди това е била уволнявана, но съдът я е възстановил на работа”, заяви Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив. „След като е напуснала НОИ, тя организира своя фирма, която предлага пенсионни услуги на гражданите. Кандидат- пенсионерите са подавали при тях документи за изготвяне на необходимите документи за пенсиониране.

Обещавала е на лица, които нямат необходимия щат, да си го закупят. Вземала е от 2 000 до 16 000 лева от лицата, като ги е заблуждавала, че ще бъдат внесени в НАП, за да получат необходимия стаж. В същото време е задържала парите, а за да внесе необходимите документи в НОИ, е изготвяла УП30, които са били неистински. Попълвала е книжки на лицата, където са липсвали необходимите подписи, са подменяли страници”, обясни още Чавдар Грошев.

Полицията е открила 11 фалшиви печата.

„Те са на несъществуващи фирми”, заяви Йордан Рогачев, директор на ОДМВР-Пловдив. „Претърсени са 6 адреса в град Пловдив. Иззети са празни бланки УП, трудови книжки, 7 900 лева, компютърни кофигурации, флаш памет”, обясни Рогачев.

Той потвърди, че са открити 260 откраднати досиета от НОИ.

 

"Марица" по следата

 

- През 2013 г. в ТП на НОИ са получени 3 анонимни сигнала в рамките на месец, в които се посочват хора с неправомерно отпусната пенсия. Проверка установява, че липсват целите им досиета.

- Началникът на ТП на НОИ Розалия Джинева разпорежда пълна инвентаризация на пенсионния архив. Оказва се, че липсват 240 пенсионни преписки, всички на пенсионирани през 2000-2001 г., като досиетата са минавали през един и същи служител на позиция контрольор.

- След консултации с ръководството на НОИ и лично с тогавашния управител Бисер Петков, който доскоро бе и социален министър, от пенсионерите е изискано да докажат повторно стажа си, като представят оригиналите на документите, ТП на НОИ също обследва стажа им повторно, търсейки документи по служебен път.

- В 116 случая първоначалните обстоятелства, при които е станало пенсионирането, не се доказват повторно. ТП на НОИ установява, че за всички тези хора първоначалното начисляване на пенсиите е станало при по-благоприятни условия - например първа, втора категория или труд под земята.

- Заради разминаванията ТП на НОИ издава разпореждания за проблемните случаи. В някои от тях е спряно изплащането на пенсията, тъй като според повторно доказания стаж хората нямат право на пенсиониране. В други случаи размерът на месечните суми е преизчислен според повторно доказания стаж. От пенсионерите е изискано да възстановят сумите, които според ведомството в новата ситуация те са взимали неправомерно през годините.

- Започват десетки дела. По част от тях магистратите са се произнесли, че засегнатите не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като не са виновни за изчезването на досиетата. Така е отменено изискването да върнат парите. При липса на документация в НОИ обаче те не могат да потвърдят и възстановят статута си, какъвто е бил при първоначалното пенсиониране. Без да дължат пари за минали периоди, нямат право на пенсия нататък или имат, но размерът <210> е намален.

- След като вътрешната проверка в ТП на НОИ не установява вина на конкретен служител, Розалия Джинева търси съдействие от Икономическа полиция. Към онзи момент служителката, през която се установява, че са минали всички липсващи преписки, вече е извън системата. Обясненията и твърденията на пенсионерите, дадени по време на процедурите в НОИ за изясняване на статута им, също са предоставени на разследващите.

- В Районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319 от НК срещу неизвестен извършител относно загубване или унищожаване на документи.

- С постановление на Окръжна прокуратура е образувано и досъдебно производство за престъпление по чл. 282 ал.1 от НК за престъпление по служба, като обект на разследването е и престъпление по чл. 219 - за безстопанственост. Разпитани са много свидетели, потърпевши, служители, прегледани са купища документи.

Разследването установява, че до септември 2004 г. досиетата са били в архива на ул. „Скайлер” 5, съхранявани в избата, на втория, на третия етаж и на тавана. При преместването на ул. „Любен Каравелов” в продължение на 10 дни са транспортирани в чували, като поради големия обем от 220 000 досиета не е бил направен опис нито преди, нито след това в новата сграда.

Разпитаните са заявили, че не познават служители на НОИ, не са им искани и не са давали пари на никого.

Тъй като документите липсват, няма доказателства, че умишлено са отпуснати пенсии при по-благоприятни условия. Няма доказателства също, че към датата на отпускане не са съществували документи, въз основа на които е начислена първоначалната пенсия. В наказателното право предположенията са недопустими, постановява наблюдаващият прокурор Славена Костова и през април 2017 г. прекратява наказателното производство поради липса на доказателства.

- Докато разследващите са с вързани ръце, засегнатите търсят начин за спасение поединично. 73-годишна жена иска от президента опрощаване на 30 бона дълг. Получава отказ. В момента тече процедура за 76-годишен мъж, който е отправил към държавния глава същото искане за борча си от около 36 000 лева.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?