71

Гонят клошарите от блока на Жоро Инкасото в Пловдив

Изхвърлят на улицата обитателите на апартамента на първия етаж на блока на Жоро Инкасото в Кючука. Това гласи решението на магистратите от Окръжния съд, с което се дава право на Етажната собственост да изведе принудително семейството. Причината е, че са клошари и са превърнали жилището си в сто процентово сметище. Проблемът датира доста години назад във времето.


Още през 2013 г.  четиримата обитатели, единият починал в хода на делото, системно нарушавали правилника за вътрешния ред, като събирали, натрупвали и складирали пожароопасни материали. В тази насока им било дадено предписание от пожарната служба в града под тепетата, което не било изпълнено. Освен това в жилището им не се спазвала хигиена, което довело до развъждането на насекоми и плъхове, разпространили се по цялата сграда.


Обитателите на апартамента на ул. „Димитър Талев“ №51  системно облекчавали биологичните си нужди из етажните площадки. Поради тази причина на Общо събрание на Етажната собственост било гласувано решение за извеждането им от апартамента за срок от 3 години. Била издадена заповед за изпълнение, обитателите обжалвали и Районният съд отхвърлил иска на Етажната собственост. Този път те обжалвали и така се стига до решението на окръжните магистрати, което подкрепя съседите и проблема с клошарите на първия етаж в блока на Жоро Инкасото.


„Съгласно чл.45, ал.1 от ЗС, собственикът на самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост може да бъде изваден от сградата по решение на общото събрание за срок до три години, ако използва или допуска да се използват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди или ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави. Задължително условие по ал.2 на чл.45 за вземането на решение за изваждане е собственикът да е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота, и след това нарушението да не е преустановено“, припомнят в решението си магистратите.


В случая покойният, съпругата му и двете им дъщери и към датата на гласуване на решението за изваждането им от сградата, и към датата на издаване на заповедта за изпълнение, а и в хода на производството са обитавали това жилище. По първоинстанционното дело са налице многобройни писмени доказателства за това, че в същото жилище са били натрупани голямо количество горими отпадъци и материали. В писмо от пожарната до управителя на етажната собственост се сочи, че при извършена проверка е констатирано струпването на големи количества горими материали в целия апартамент. Издадено е предписание, което не било изпълненое и последвал акт.


Една от съседките разказва, че много пъти са се обръщали към живеещите в апартамента молба да почистят жилището си. В него били натрупали всевъзможни боклуци- дрехи, вестници, картони, найлони, заради които може да избухне страшна огнена стихия. И това се случва на 16 ноември миналата година, както „Марица“ писа. „Очевидно е, че е налице поведение на собственици и обитателите на това жилище, излагащо сградата на опасност, а също и действия, които не се вписват в общо приетите представи за добри нрави“, гласят мотивите на магистратите.  Освен това, според решението на Окръжния съд обитателите на покъртителния апартамент трябва да платят по 300 лв. съдебни разноски в заповедното производство, по 300 лв. съдебни разноски в първоинстанционното производство, и по 150 лева- съдебни разноски в настоящето въззивно производство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Домоуправителят

Домоуправителят

26.05.2022 | 14:07

Да, всички желаещи могат да дойдат и да поразчистят апартамента, там Жоро е скрил парата!

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?