71

Глобиха шофьор на мерцедес, едва не прегазил протестиращите в Цалапица

Полицаи глобиха шофьор на мерцедес, който щял да прегази участници в протест в пловдивското село Цалапица. Санкцията е в размер на 150 лв. за това, че е карал в насрещното и е създал опасност за други участници в движението. 

Единият от полицаите бил разпитан в съда по случая, като там посочил, че по това време в селото се провеждал протест от близките и приятелите на убития Митко. „Нарушителят създаде опасност, защото имаше участници от протеста, които се намираха на пътното платно…Другото, което е – това се случи точно на центъра на Цалапица, където има ограничение на скоростта и даже има легнали полицаи, на един от които нарушителят предприе маневра изпреварване", посочил служителят на реда.

По думите му, по време на извършената проверка самият шофьор казал, че бързал за работа и нямал време да изчака протестиращите. 

Съдът, обаче, отменил глобата. Мотивите - не установено шофьорът да е създал опасност за насрещно движещи се МПС. 

"От показанията на актосъставителя е видно, че жалбоподателят е допуснал евентуално други нарушения на ЗДвП - нарушаване на режима на скоростта, създаване на опасност за пешеходци (участници в протеста), намиращи се на пътното платно, предприемане на маневра изпреварване, при налична забрана за това (според актосъставителя преди легнал полицай). За тези евентуално извършени нарушения, обаче няма как да се ангажира отговорността му, доколкото липсва повдигнато административно
обвинение. От друга страна от показанията на актосъставителя не се установи да е създадена опасност за насрещно движещи се МПС, поради което НП следва да се отмени в обжалваната част", пише в решението на съда. 

МВР ще трябва да плати на шофьора 400 лв. за съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в града под тепетата. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?