4020

Глобиха с 300 лв. пловдивчанин, метнал празни кашони извън контейнерите

Пловдивчанин отнесе 300 лв. глоба, заради два празни кашона. Мъжът бил забелязан да ги хвърля на бул. "Никола Вапцаров" не в контейнерите за разделно събиране, а до тях. Последвал сигнал, а при направена проверка от отдел "Екология" нарушението било констатирано. Пловдивчанинът изцяло съдействал при проверката, която му донесла глоба в размер на 300 лв. по Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив.

Той атакувал санкцията в съда. Магистратите я отменили.  Съдът намира, че настоящият случай следва да се определи като маловажен. От показанията на свидетелите  с категоричност се установява авторството, времето и мястото на извършване на
нарушението. Същевременно от показанията на свидетелите става ясно, че до контейнера, където са оставени кашоните, не е имало контейнер за разделно събиране на отпадъци.

Магистратите отчели факта и, че липсват данни пловдивчанинът да е извършвал други такива нарушения. "Все в тази връзка съдът не може да не обърне внимание и на изрично заявеното от свидетелите, че още от момента на констатиране на нарушението жалбоподателят е оказал пълно съдействие на проверяващите, след това и на актосъставителя, като не е отрекъл извършеното от него. Всичко изложено дава на съда основание да приеме, че наложената от наказващия орган санкция се явява тежка за жалбоподателя и че целите на ЗАНН в конкретния случай биха могли да бъдат постигнати и без налагането на административно наказание. Наказващият орган е следвало да приложи чл. 28 от ЗАНН, като не наложи санкция и предупреди лицето, че при повторно неизпълнение на предвиденото в нормативния акт задължение ще му бъде наложено административно наказание. Вместо това компетентният орган не е отчел степента и тежестта на извършеното нарушение – не е отграничил конкретното нарушение и в резултат е издал един незаконосъобразен акт. Ето защо и като намира, че процесният случай се явява „маловажен”, а обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено", се казва в мотивите на магистратите.

Мъжът е предупреден, че ако извърши друго нарушение в едногодишен срок от влизането в сила на съдебния акт, то тогава ще му бъде наложено административно наказание. Според решението на съда, Община Пловдив ще брой на пловдивчанина 420 лв. за съдебни разноски. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
10 коментара
иван

иван

31.03.2024 | 18:24

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-->>-- https://e.vg/alman

Отговори
0 0
От мазния до  мазния Стоянов и Димитрав

От мазния до мазния Стоянов и Димитрав

31.03.2024 | 15:47

Защо не кажете с каква система Норд ще оправяте града и как ще потопите Пловдивчани с данъци и глоби ...ще ви изритат с шутове.....гледай народе заплата на една чистачка 1200 лева общинска пара

Отговори
1 1
Котка

Котка

31.03.2024 | 15:43

Аз също оставям кашони извън кофите. До половин час ги няма. Има хора, които с това се прехранват - впрочем да събираш и предаваш отпадъци е по-достойно занимание от шляенето с кочан за глоби в търсене на дребен нарушител.

Отговори
2 1
Под дъгата

Под дъгата

31.03.2024 | 15:27

Тия дето са глобили човека с 300 лева,че си е занесъл боклука до казана,за което си е платил и данък им пожелавам онези дето горят кабели и гуми на ул.Крайречна да ги спипат по тъмна доба! А човека разбира се наистина е бил добър щом се е оставил да бъде глобен и легитимиран. Аз например бих ги сложил в казана а след тях и кашоните,та да им правят сянка!

Отговори
3 1
Гюро

Гюро

31.03.2024 | 15:15

Щом са започнали - да карат на ред! За мангалите от Столипиново - трябва да плащат двойни и тройни такса смет и това да е по адресна регистрация! Не може само там на два месеца да се правят акции на чистотата. Нали принципът е ясен- който замърсява - плаща!

Отговори
7 1
Хм…

Хм…

31.03.2024 | 14:36

Човекът може да е помислил за онези, които ровят за вторични суровини. Но пък е по-лесно да глобиш някой, дето ще ти окаже съдействие, отколкото жителите на Шекера и Столипиново.

Отговори
9 1
ОП Чистота

ОП Чистота

31.03.2024 | 14:02

Директорката е малцинсвата

Отговори
6 2
Хахахаха

Хахахаха

31.03.2024 | 14:01

Тези се взели много на сериозно. А, кога така и в кварталите с мангустите!?!?!?

Отговори
13 0
Смях

Смях

31.03.2024 | 13:59

Що не глобяват в Столипиново Шекер махала Хванали някакъв хрисим гражданин... двойни стандарти...

Отговори
14 0
Батко

Батко

31.03.2024 | 13:40

Като контейнера е препълнен, къде да ги изхвърли? Бахти малоумниците тия дето са го глобили! Кога ще глобят Чистота, че не извозва навреме отпадъците!

Отговори
14 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?