2374
Следвайте ни

Глобиха кмет с 2 бона заради непроведен конкурс

viber icon

Кметът на Сопот Деян Дойнов отнесе глоба от 2 бона заради непроведен конкурс за директор на къща-музей "Иван Вазов". Решението е взето в петък от магистратите в Карлово. Санкцията идва от Министерството на културата, като причината за налагането ѝ е, че от няколко години къщата на Патриарха на българската литература се управлява от директор, назначен без конкурс. 

Според правилника за устройството и дейността на къщата-музей обаче, одобрен от общинските съветници преди 6 години, директорът трябва да бъде избран с конкурс. Постът стана вакантен след уволнението на предишния ръководител на музея Стефан Филчев през септември 2017 година. На неговото място, без нужната процедура, седна Борислава Петрова. На 10 октомври същата година от Главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерството на културата са отправили препоръка към кмета на Сопот да проведе нужния конкурс. При нова проверка на 28 май 2019 година е установено, че това не се е случило. Деян Дойнов бил задължен да го проведе в спешен порядък в срок до 3 месеца. Това обаче не се случило и последвало наказателно постановление с глоба в размер на 2500 лв. 

Кметът обжалвал глобата. Аргументите му били, че не е обявил конкурс, защото предишният директор на музея Стефан Филчев оспорва по съдебен път заповедта за уволнението си. Магистратите обаче не се съгласили с този довод, защото в исковата си молба Филчев не е заявил желание да се върне на работа в музея, а само уволнението му да бъде обявено за незаконно и да бъде обезщетен за това. Така магистратите потвърдили налагането на глоба, но я намалили с 500 лв. Дойнов може да обжалва решението за санкцията пред Административния съд в Пловдив. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Наш-ваш

Наш-ваш

31.10.2021 | 17:54

Щото тъпия Бай Ганьо все е свикнал на тия места да слага калинки и подмолни гъзелизци,та да си крадват заедно..на спокойствие..Аман от беззакония и простотия.Вместо да изберат честно достоен и кадърен кандидат

Отговори
1 0
Кой.....ще плати...

Кой.....ще плати...

31.10.2021 | 16:58

Ние глупавите шматки хем си го избрахме ,хем ще му берем белята...

Отговори
3 0
Кой.....ще плати...

Кой.....ще плати...

31.10.2021 | 16:56

Познайте кой ще плати?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?