2374

Глоби на килограм: Стотици шофьори порязани незаконно на Карловско шосе

МВР-Пловдив плаща разноски по делата

Стотици шофьори са изгорели с глоби за превишена скорост на Карловско шосе в рамките на година, научи "Марица". Санкционираните обаче обжалват пред съда и магистратите се произнасят в тяхна полза, а електронните фишове обявява за незаконосъобразни. 

Глобите се раздават на килограм и в двете посоки в участъка между с. Труд и Пловдив. През последната седмица съдът отмени два фиша, наложени на шофьори, които според полицията са нарушили правилата и са настъпили газта над 60 км/ч.  Единият от изгорелите се движил по шосето в посока Труд. На 7 март бил засечен от камерата с 86 км/ч. в участък, в който е в сила знак В26 за ограничение на скоростта. След това получил честитката за 100 лв. и веднага се обърнал към съда. От събраните по делото доказателства се установява, че на мястото на нарушението не е действал пътен знак В26.

Справка установява, че табелата била монтирана приблизително на км 50+650 от пътя. Действието на знака било в посока с. Труд и съгласно разпоредбите на Наредба 18 за сигнализация на пътищата с пътни знаци, зоната на действие на забранителния знак В26 е бил в сила до следващото кръстовище, в случая до кръстовището с напречния път към фирма ,,Осрам‘‘ на км+590.  В случая км 50+500 се пада след кръстовище, което означава, че ограничението на скоростта не е в сила за цитирания километър и общо позволената скорост за извън населено място е 90 км/ч, а автомобилът на жалбоподателя се е движел със скорост от 86 км/ч. Шофьорът печели делото, а пловдивската полиция ще брои 300 лв. за адвокатски хонорар. 

Идентичен е и следващия случай, разгледан от съда през последната седмица. Вторият изгорял също е глобен с 100 лв. за превишение на скоростта, този път в посока от село Труд към Пловдив. Малко преди 8 часа на 20 юли седналият зад волана преминал с 83 км/ч. Камерата го заснела и последвал електронен фиш. Шофьорът обжалвал и съдът се произнесъл в негова полза поради същите съображения. Справка показала, че действието на знака В26 за ограничение на скоростта до 60 км/ч се изчерпва след забавителния шлюз и кръстовището при входа/изхода на „Амек Тойс“, находящ се на км 49+960.

Пътният знак бил поставен непосредствено преди обекта, който обект се намира приблизително на км 50 от пътя в посока с. Труд – гр. Пловдив. Според закона,  забраните, въведени с пътен знак В26, важат до следващото кръстовище или до знак, който ги отменя, или на разстояние, указано с допълнителна табела Т2. В случая липсва допълнителна табела Т2, поради което действието на пътния знак е било ограничено до кръстовището на „Амек Тойс“.

Така на мястото, посочено като място на нарушението в електронния фиш – км 50 на път II-64, вече е престанало действието на пътния знак В26. В случая на посоченото място на извършване на нарушението е важало общото ограничение за скорост от 90 км/ч, гласят мотивите на съда. И тук пловдивската полиция ще брои 300 лв. за адвокатски хонорар. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ВЪТЮ

ВЪТЮ

15.05.2022 | 15:27

ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ДНИ,В ДВА ПОРЕДНИ РАБОТНИ ДНИ, МВР КОЛА С ДВАМА СЛУЖИТЕЛИ БЕШЕ СПРЯЛА В ЗОНАТА НА ЗНАК В-27-СПИРАНЕТО И ПРЕСТОЯТ ЗАБРАНЕНИ, НА НАДЛЕЗ" РОДОПИ", ОТ СТОЧНА ГАРА НАГОРЕ ПО НАДЛЕЗА В НАПРАВЛЕНИЕ "ПРАКТИКЕР".КОЛИТЕ ОТ "БОРИС ТРЕТИ" В КРЪСТОВИЩЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРЕУСТРОЙВАТ В ОТ ДЯСНАТА В СРЕДНАТА ЛЕНТА,ЗА ДА ЗАОБИКОЛЯТ МВР-КОЛАТА. ОТЗАД СВИРЯТ С КЛАКСОНИ С ОСНОВАНИЕ.ШЕФОВЕТЕ В МВР ДА НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ПАРКИРАТ ТАМ-"ХУБАВ" ПРИМЕР ДАВАТ С ТОВА СИ ПОВЕДЕНИЕ...

Отговори
4 0
Любо

Любо

15.05.2022 | 12:42

Знака на 50+650 е с указателна табела за зоната на действие на знака от 1000 метра след знака тъй че кръстовището не го отменя

Отговори
1 2
Богдан Попов

Богдан Попов

15.05.2022 | 10:34

Няма нищо. Един от начините да свалят кожата на бедния бьлгарски народ в Бьлгария.

Отговори
13 0
Полицаят от сантропе

Полицаят от сантропе

15.05.2022 | 11:29

Такива МАРОДЕРИ трябва да се наказват и то по най строгия закон 10 затвор без обжалване.

Отговори
7 1
Лимбо

Лимбо

15.05.2022 | 11:48

Разноските по делото не от бюджета на МВР , а от заплатата на профана

Отговори
8 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?